STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Neintelegeri intre Ucraina si Rusia privind datoriile la gaze

GazpromAproape 2 miliarde de dolari datoreaza Ucraina Rusiei pentru livrarile de gaze. in primul trimestru din 2013. Declaratiile venite dinspre companiile nationale ale celor doua state in legatura cu amanarea platilor devin contradictorii.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a precizat, recent, ca este in discutii cu reprezentantii companiei nationale de energie din Ucraina, Naftogaz, pentru gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemei datoriei Ucrainei, dupa cum transmite RIA Novosti. Miller iese in public cu aceste declaratii la putin timp dupa ce directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a anuntat ca a incheiat un acord cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele livrate in primul trimestru din acest an.Oficiali ucraineni confirma declaratia lui Bakulin si au anuntat ca cele doua parti au ajuns la un compromis referitor la un nou program de plati, dar nu au oferit detalii. Si oficiali rusi au sustinut ca a fost analizata amanarea platilor.

In octombrie, Gazprom a reclamat faptul ca Ucraina ii datoreaza 882 milioane de dolari pentru gazele importate si a avertizat ca ar putea sa ii ceara, in viitor, sa plateasca in avans. Initial, Ucraina amenintase ca nu va mai cumpara gaze, pana la sfarsitul anului, dar ulterior s-a razgandit. Conflictele legate de gaze dintre cele doua tari au afectat, in trecut, livrarile catre Europa, cel mai serios in ianuarie 2006 si in ianuarie 2009, cand gazele au fost oprite total.

De data aceasta, negocierile dintre Moscova si Kiev au loc pe fondul tulburarilor politice din Ucraina. Mii de oameni participa la demonstratii in capitala, cerand demisia guvernului si a presedintelui Viktor Ianukovici, in urma esecului privind semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.