STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Banci & BNR

National Bank of Greece a scăpat de naţionalizare prin atragerea de fonduri de la investitori privaţi

National Bank of Greece a reușit să evite naționalizarea printr-o emisiune de drepturi încheiată recent, prin care a atras de la investitorii privaţi 10,8% din fondurile necesare pentru acoperirea deficitului de capital de 9,65 miliarde de euro, relatează Kathimerini. 

Sursă: www.bloomberg.com
Sursă: www.bloomberg.com

Cele mai mari patru bănci din Grecia, între care şi NBG, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, din cauza pierderilor provocate de restructurarea datoriilor Greciei şi de creditele neperformante.

În cadrul planului de recapitalizare convenit de Grecia cu UE şi FMI, băncile trebuie să atragă cel puţin 10% din fondurile necesare de la investitorii din piaţă, pentru a rămâne în proprietate privată. Restul fondurilor vor proveni de la UE şi FMI, prin intermediul EFSF.

NBG este a doua mare bancă din Grecia, după Alpha Bank, care a reuşit să se recapitalizeze fără să ajungă sub controlul Fondului Elen de Stabilitate Financiară, instituţie care este finanţată prin programul de salvare convenit cu UE şi FMI.

Luna trecută, Alpha Bank a atras de pe piaţă 12% din necesarul de capital, mai exact 550 de milioane de euro din partea investitorilor privaţi, ca participare la recapitalizarea de 4,571 miliarde de euro făcută cu sprijinul UE şi FMI, ceea ce îi garantează rămânerea în propietate privată.

Piraeus Bank, care efectuează la rândul ei o emisiune de drepturi de preemţiune, este aşteptată să atingă pragul de 10%.

EFG Eurobank a optat să fie recapitalizată de EFSF.

Cele patru instituţii financiare elene sunt prezente şi pe piaţa din România.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.