STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Energie & Utilitati & Infrastructura, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Stiinta & Tehnologie

NASA a testat un nou reactor de fisiune nucleară – Kilopower, iar rezultatele au fost incredibile

Sursa: http://www.iflscience.com

NASA a finalizat testarea unui nou sistem energetic de fisiune nucleară pentru misiuni în spațiul îndepărtat – iar rezultatele au fost extrem de bune, informează portalul iflscience.com.

Sistemul se numește Kilopower și implică utilizarea căldurii generate de uraniu pentru a produce energie. Este un proiect de 20 de milioane de dolari care a fost gândit ca o modalitate de a sprijini misiunile umane pe Lună, Marte și dincolo.

La o conferință de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Ohio, inginerii din proiectul de 20 de milioane de dolari au dezvăluit rezultatele testelor efectuate la începutul acestui an, în deșertul Nevada. Aceștia au afirmat că prototipul lor, numit Krusty (Kilopower Reactor Using Stirling Technology), le-a depășit toate așteptările.

„Mă bucur foarte mult să vă pot raporta că testul a mers excelent”, a declarat Marc Gibson, inginerul principal de la Kilopower, la eveniment.

Kilopower este o tehnologie care utilizează căldura generată de fisiunea nucleară a uraniului pentru a produce energie. Teoretic, ar putea furniza energie constantă timp de sute de ani, fără a fi nevoie să se bazeze pe consumabile sau pe Soare.

În centrul reactorului se află un miez de uraniu îmbogățit, încorporat într-un reflector făcut din oxid de beriliu. O tijă de carbură de bor declanșează reacția de fisiune în uraniu, producând căldura care este transportată prin conducte către generatoarele de energie, cunoscute drept convertoare Stirling.

Pe partea de sus a reactorului se află un radiator circular mare, care emite excesul de căldură din reactor. În total, un reactor finalizat ar măsura aproximativ 2 metri (6,5 picioare) înălțime.

Pentru a dovedi că a funcționat, inginerii au construit un prototip KRUSTY mai mic și l-au testat la temperaturi de sute de grade, pentru a vedea cât de util ar putea fi cu adevărat. La 21 martie 2018, ei au încheiat testarea, care a inclus o demonstrație de 28 de ore. Și lucrurile au mers destul de bine.

Funcționând până la 800°C (1,470°F), echipa a constatat că reactorul le-a depășit aproape toate așteptările. Acesta a produs până la 1 kilowatt de energie, dar echipa a menționat că această cantitate ar fi fost ușor de scalat până la 10 kilowați cu sistemul lor existent. Proiectele viitoare pentru Lună și Marte ar putea ajunge la 40 kilowați.

„Kilopower este ingenios în designul său”, a declarat James Reuter, administrator asociat al NASA Space Technology Mission Directorate. Scopul este de a rezolva provocările tehnologice cheie care vor permite misiuni științifice umane mai ambițioase în viitor.

Aceasta a fost prima dată când un nou reactor nuclear de orice fel a fost testat în SUA, în ultimii 40 de ani, să nu mai vorbim de unul destinat spațiului. Deci, faptul că testul a fost un succes reprezintă vești binevenite pentru oamenii care visează la idei pentru viitoarele misiuni.

Kilopower, în teorie, deschide o mulțime de uși. Unele misiuni spațiale utilizează deja o sursă de combustibil nuclear, generatoare termonucleare de radioizotopi (RTG), care se bazează pe degradarea plutoniului-238. Dar acestea sunt limitate la o putere maximă de aproximativ 1 kilowatt.

„Începem de acolo de unde RTG-ul se oprește”, a menționat Gibson în conferință. „Un kilowatt este nivelul nostru cel mai de jos și, de acolo, puteți ajunge la megawați de energie.”

Un alt avantaj al Kilopower asupra RTG-urilor este că acesta din urmă rulează în mod constant și nu poate fi oprit după ce începe procesul. Cu toate acestea, Kilopower ar putea fi pornit oricând în timpul unei misiuni, iar puterea sa este complet scalabilă.

S-a observat că, deoarece reactorul nu este pornit până când nu ajunge în spațiu, Kilopower are, de asemenea, un strat suplimentar de siguranță înainte de lansare, eliminând unele preocupări legate de elementul nuclear.

„Dacă ar exista o misiune de 15 ani în zona Centurii de asteroizi Kuiper, nu ar trebui să pornim reactorul până nu ajungem acolo”, a adăugat Gibson.

Odată cu finalizarea acestui test, echipa a declarat că nu mai are nevoie de alte demonstrații terestre. Acum cercetătorii cer aprobarea pentru a testa sistemul Kilopower în spațiu, dorință care va fi analizată în următoarele 18 luni.

În timp ce NASA încearcă să-și extindă orizonturile, fie că este vorba despre Lună sau despre Marte, o sursă de energie ca aceasta este destul de dorită. Este destul de ieftină, facilă și oferă mai mult miez decât alte surse, cum ar fi energia solară. Dacă vrem să ne bucurăm de șederi prelungite pe alte lumi, s-ar putea să avem nevoie de ceva asemănător cu Kilopower pentru ca acest fapt să devină realitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.