STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

Napolact a renuntat la laptele din Ardeal pentru cel din Ungaria

NapolactFriesland, compania care detine Napolact, a renuntat sa mai colecteze lapte din Mures, Satu Mare si Salaj, incepand din iulie, pe motiv ca este mai ieftin sa aduca lapte din Ungaria, decat sa-l colecteze de la micii producatori din Romania.

Informatia a fost furnizata de presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Claudiu Franc, pentru Capital. Acesta sustine ca reprezentanţii Napolact au spus ca este mai ieftin sa aduca o cisterna de 30 de tone de lapte din Ungaria, decat sa colecteze lapte din Romania. In prezent, pretul laptelui este intre 1,1 si 1,46 lei pe litru, dar acest pret poate varia foarte mult, avand in vedere ca procesatorii negociaza cu fiecare fermier in parte. „Noi avem cel mai ieftin lapte din UE, circa 27 de eurocenti pe litru, in timp ce in tari precum Olanda pretul ajunge la 49 de eurocenti pe litru”, dupa cum afirma presedintele FCBR.

„Numai in Mures există 50 de centre de colectare, unde se adunau 100.000 de litri de lapte pe zi. Dar din toate cele trei judete, Mureş, Satu Mare si Salaj, compania ajungea sa adune peste 200.000 de litri de lapte pe zi. Fermierii sunt disperati si acum incercam sa gasim alti procesatori catre care sa se livreze laptele”, a subliniat Franc.

Potrivit acestuia, Friesland a colectat, anul trecut, 60-65% din laptele pe care il foloseau de pe piata interna, iar din acest procent circa 40-45% era adunat din centrele din judetele Mures, Satu Mare si Salaj.

Reprezentantii Friesland au declarat pentru Capital ca pentru toate produsele Napolact, compania foloseste, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. „Avem peste 1.000 de ferme partenere in Ardeal. Colectam in prezent mai mult lapte decat in 2013.

Problema cu laptele crud nu tine de cat de mult putem colecta, ci de diferenta intre volumele produse vara si iarna. In Romania, datorita climei si a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud in sezoanele calde si prea putin in cele reci, creand un dezechilibru ce trebuie rezolvat de companie. Din cauza acestei cresteri, am decis, in ultimele luni, sa oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, care furnizau putin peste 5.000 de litri de lapte pe zi”.

Conducerea Friesland explica ca, in aceste conditii, in lunile de iarna trebuie compensat deficitul de lapte produs in Romania cu lapte crud importat din alte tari membre ale Uniunii Europene, reprezentand aproximativ 5-10% din laptele crud folosit pe durata unui an si nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt facute exclusiv din lapte din Ardeal. „Din martie si pana acum nu am folosit, in toata productia FrieslandCampina Romania, niciun pic de lapte provenind din alta tara decat Romania”, afirma Cornel Caramizaru, director de vanzari al FrieslandCampina.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.