STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Myanmar: Victorie a partidului opozantei Aung San Suu Kyi

Numărarea parţială a voturilor în urma alegerilor care s-au desfăşurat în Myanmar a confirmat marţi dimineaţa o victorie răsunătoare a partidului opozantei Aung San Suu Kyi, fapt care deschide calea spre o schimbare istorică în fostul stat-paria, relatează site-ul agenţiei AFP.

În principala Cameră a Parlamentului, unde sunt 323 de locuri, primele rezultate care vizează 54 de locuri indică faptul că Liga Naţională pentru Democraţie (LND) a obţinut 49, iar partidul la putere, USDP, a obţinut trei locuri.

LND afirmă că a obţinut la nivel naţional peste 70 la sută din locuri. Acest lucru i-ar permite lui Aung San Suu Kyi să aibă o majoritate absolută în pofida prezenţei unui sfert din deputaţii militari, care nu susţin LND, potrivit sursei citate.

Primele rezultate pozitive au fost înregistrate în regiunile Rangoon şi Mandalay, însă ultimele dintre ele arată faptul că LND domină chiar şi în regiuni precum Delta Irrawaddy. USDP îşi păstrează, în schimb, influenţa în regiuni precum statul Kayah sau statul Shan, afectate de conflicte armate etnice, unde „Doamna din Rangoon” a derulat o campanie intensă.

Ajunsă la putere după decenii de disidenţă (dintre care 15 ani în arest la domiciliu), „Doamna”, în vârstă de 70 de ani, afişează prudenţă şi cere răbdare din partea adepţilor săi. După decenii de juntă militară, apoi de dominaţie a moştenitorilor săi de la reformele democratice lansate în anul 2011, acest lucru ar reprezenta o revoluţie completă şi inedită pentru scena politică din Myanmar, comentează AFP.

Duminică seară, partizanii săi s-au adunat în fața sediului partidului său la Yangon, însă laureata Premiului Nobel pentru Pace, a cărei apariție dezlănțuie mulțimea de fiecare dată, nu a fost văzută în public. Popularitatea lui Aung San Suu Kyi în țară este incontestabilă, dar niciun sondaj nu permite măsurarea acesteia în mod independent.

Principalul element de comparație rămâne scrutinul din 1990, ultimele alegeri naționale libere, câștigate detașat de LND. În cele din urmă, junta nu a recunoscut votul, la care Aung San Suu Kyi nu a putut participa, fiind în arest la domiciliu.

Însă 25 de ani mai târziu, situația s-a schimbat, afirmă moștenitorii juntei, dând asigurări că nu vor interveni în exercițiul democratic.

Liga Națională pentru Democrație are nevoie să câștige vreo 330 de locuri în cele două camere ale parlamentului (67% potrivit calculelor) pentru a deține majoritatea. Miza din spatele legislativelor o constituie alegere președintelui țării de către parlament, ce ar urma să aibă loc la începutul lui 2016.

Dacă LND obține majoritatea în cele două Camere, va putea hotărî cine va fi viitorul președinte. Aung San Suu Kyi știe că nu va putea ocupa această funcție, deoarece Constituția țării interzice accesul la funcția supremă persoanelor care au copii de cetățenie străină, așa cum este în cazul său.

Aung San Suu Kyi a avertizat deja actuala putere, controlată de foști militari în pofida reformelor introduse în ultimii patru ani, că se va situa „deasupra președintelui”.

Washingtonul a operat o schimbare la 180 de grade în atitudinea față de Birmania după democratizarea din 2011, ridicând treptat toate sancțiunile economice impuse în anii 1990. Președintele american, Barack Obama, a vizitat de două ori această țară din Asia de Sud-Est și l-a primit pe omologul său birman, Thein Sein, la Casa Albă.

Cu o populație de 48,7 milioane de locuitori și un PIB per capita de circa 1.700 dolari, Myanmar va avea o creștere economică de 8,5% în termeni reali în perioada 2014/2015, însă va coborî la 6,5% în 2015/2016, conform Băncii Mondiale.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.