STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE

Multinationalele sunt indatorate la jumatate fata de antreprenorii romani

euroGradul mediu de indatorare al companiilor din Romania este de 71%, aproape dublu fata de al celor mai mari 100 de jucatori, potrivit ZF.

Topul celor mai mari 100 de jucatori cuprinde 75 de companii multinationale, noua afaceri antre­prenoriale si restul com­panii de stat. La nivelul intregii economii insa, companiile cu actionariat local domina, raportul fiind invers.

„Cei mai mari jucatori din economie au o marja mai mare de profit, astfel ca o parte din castig o transfera in capitalurile proprii, de aceea exista un echilibru intre datorii si capitaluri pro­prii. Mai mult, companiile multinationale au o politica financiara optima, pe cand afacerile antreprenorilor romani au un grad mai mare de indatorare, pentru ca nu au capitaluri propii”, a afirmat un executiv din industria bancara pentru ZF.

Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari 100 de jucatori este de circa 65 miliarde de euro. Mul­ti­nationalele sunt „responsabile” pen­tru circa 55 miliarde de euro, respectiv aproa­pe jumatate din busi­nessul pe care-l fac strainii in Romania.

Gradul de indatorare al unei com­panii este un indicator important al sta­rii de sanatate financiare a acesteia. Desi un grad ideal de indatorare s-ar situa la 50%, valoarea difera de la in­dus­trie la industrie, in functie de specificul acesteia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.