STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Monetara & Inflatia

Mugur Isarescu: Consensul politic este esential pentru trecerea la euro

mugur isarescu1Pe langa necesitatea indeplinirii criteriilor de convergenta este nevoie si de consens politic pentru a trece la euro, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia conferirii, ieri, a titlului de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea din Bucuresti.

Trecerea la euro nu trebuie sa fie doar o „ambitie”, este de parere Mugur Isarescu, care adauga ca indeplinirea criteriilor de convergenta reprezinta o conditie necesara dar nu suficienta. In opinia sa, la fel de important, sau poate cel mai important, este consensul politic, pentru atingerea obiectivului de adoptare a monedei europene.

„Pe langa convergenta reala este necesar consensul politic. As spune ca ultimul este aproape cel mai important”, a declarat Isarescu. El considera, totodata, ca obiectivul trecerii la euro este cel mai probabil o ancora, pentru a face politicile economice eficiente. „Romania a inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste criteriile de la Maastricht”, admite guvernatorul BNR, dar „sa vedem finalizate reformele institutionale”. Una dintre aceste reforme la care a facut referire seful bancii centrale este uniunea bancara, iar „Romania are consens in aceasta problema si din partea presedintelui si a primului-ministru”.

Acesta a reamintit orizontul de timp pentru aderarea tarii noastre la euro, respectiv 2018-2019, insa atrage atentia ca este necesar ca intreaga tara sa fie bine pregatita. „Bucurestiul poate sa intre maine in zona euro, dar trebuie sa intre toata Romania”, conchide guvernatorul BNR.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.