STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL

Moscova va înlocui software-urile SUA, printre care Microsoft, Oracle și SAP, cu programe ruseşti

Oficialii din conducerea Moscovei vor înlocui programele Microsoft pe mii de computer cu software-uri rusești, după ce președintele Vladimir Puitn a cerut autorităților să reducă dependența de tehnologia Statelor Unite, în condițiile tensiunilor geopolitice, scrie Bloomberg.

Primăria va înlocui Exchange Server-ul de la Microsoft, precum și Outlook în peste 6.000 de computer pentru început, cu un sistem de e-mail numit MyOffice Mail, care ar urma să fie instalat de operatorul telecom Rostelecom PJSC, potrivit lui Artem Yermolaev, Head of IT din Moscova.

Noul software este dezvoltat de compania rusească New Cloud Technologies, ar putea ajunge să fie instalat pe 600.000 de computer și ar putea înlocui Windowsul și aplicațiile Office.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut instituțiilor statului să se distanțeze de software-urile americane în condițiile în care tensiunile geopolitice au stârnit un nou val de îngrijorări legate de securitate și de dependența tehnologică de Statele Unite. Mai multe firme americane au oprit furnizarea de servicii plătite în Crimeea după anexarea regiunii la Rusia.

Instituțiile guvernamentale rusești cheltuie în jur de 300 de milioane de dolari pe an pe software-uri străine, potrivit ministrului Comunicațiilor Nokolay Nikiforov.

Ministerul a dezvoltat o listă de software-uri rusești pe care companiile unde statul este acționar principal ar urma să le folosească după eliminarea produselor Microsoft, SAP și Oracle din instituțiile publice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.