STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Buget & Finantare Deficit, Banci & BNR

Morala unei decizii istorice. Cum a câştigat (deocamdată) România meciul economic cu Bulgaria

Autor: Marin Pana – Cursdeguvernare.ro

Acum douăzeci de ani, aflată în criză economică, la limita posibilităţilor de a face plăţile scadente în valută, România a trecut peste recomandările destul de ferme ale instituţiilor internaţionale (cu FMI în frunte) şi a adoptat, spre deosebire de colega de suferinţă de la sud de Dunăre, regimul valutar de flotare controlată a monedei naţionale, leul.

Acesta urmând să fie cotat zilnic pe o piaţă liberă, din care să rezulte valoarea sa în raport cu principalele valute forte, la vremea aceea în raport cu dolarul american. Spre deosebire de noi, care nu am urmat recomandările specialiştilor externi, Bulgaria a fost ascultătoare şi adoptat, de facto, ca monedă naţională marca germană prin aşezarea leva la paritate fixă cu aceasta (ceea ce explică şi acum cursul de exact 1,9596 leva pentru 1 euro, adică valoarea la care marca germană a fost preschimbată la adoptarea euro).

Ceea ce părea o aventură, a dus la o evoluţie a cursului euro/leu până undeva la un curs de peste 4 lei în banii de azi în anul 2004 pentru ca apoi moneda naţională să recupereze şi să revină înapoi peste această limită de-abia în 2009. După care s-a stabilizat şi a ajuns acum la circa 4 lei şi jumătate.

V-am prezentat pe scurt o poveste mult mai complicată, pentru a vedea la ce ne-a folosit peste ani de zile o decizie riscantă şi care a dat mari bătăi de cap Băncii Naţionale, dar care a permis aterizarea inflaţiei cu două cifre (de care mulţi par a fi uitat) în intervalul optim de evoluţie de la un an la altul pentru a avea o economie stabilă.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.