STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Moody’s atribuie României ratingul de credit „Baa3”, cu perspectivă negativă

Moody’s atribuie României ratingul de credit „Baa3” cu perspectivă negativă, cel mai redus nivel din categoria „investment grade” – active recomandate pentru investiţii pe termen lung, ratingul României fiind  limitat de vulnerabilitatea la şocuri financiare externe și de perspectivele slabe de creştere economică.

Sursă: www.capital.ro
Sursă: www.capital.ro

„Ratingul Baa3 al obligaţiunilor guvernamentale ale României ţine cont de consolidarea fiscală reuşită în ultimii doi ani, însă este în continuare limitat de creşterea economică slabă din ultima perioadă”, se arată într-un comunicat al Moody’s.

Expunerea României la volatilitatea pieţelor financiare globale pe fondul dependenţei ridicate de finanţare externă este ameliorată parţial de acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială, pentru că oferă vizibilitate cu privire la direcţia politicilor economice.

De asemeni, relaţiile strânse dintre economia românească şi UE reprezintă un factor de vulnerabilitate pe termen scurt, avertizează Moody’s.

Deși agenția de credit apreciază că România a reuşit o consolidare fiscală semnificativă în ultimii doi ani, „creşterea economică încă slabă ar putea tempera creşterea veniturilor guvernului, generând dificultăţi în ceea ce priveşte ţintele fiscale pentru 2013 şi 2014”.

Îmbunătăţirea perspectivei ratingului României ar putea fi luată în calcul de Moody’s dacă:

  • procesul de consolidare fiscală va continua
  • creşterea economică va accelera în mod sustenabil
  • trendurile actuale privind calitatea activelor băncilor şi evoluţia creditării s-ar inversa

Raportul Moody’s nu reprezintă o acţiune asupra ratingului României, ci o analiză destinată investitorilor.

Fitch atribuie României calificativul „BBB-„, în grupul investment grade, cu perspectivă stabilă, în timp ce S&P încadrează România în categoria activelor nerecomandate pentru investiţii pe termen lung, primind calificativul „BB+”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.