STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

„Momentul adevarului” pentru IMM-uri: bilantul TVA la incasare la 4 luni

imagesIn forma sa actuala, aplicarea sistemului de TVA la incasare dezavantajeaza majoritatea IMM-urilor, conform unei analize realizate de R&M Audit Contabilitate.

Astfel, in topul pericolelor care au aparut pentru firmele mici si mijlocii se afla lipsa de predictibilitate a cash-flow-ului, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a TVA-ului, precum si pierderea contractelor comerciale cu clientii care sunt companii mari si prefera sa lucreze cu firme care aplica regimul traditional de TVA.

„In martie insa, multe dintre facturi au fost achitate, iar IMM-urile au avut primul varf de plata, cu sume de TVA care au trebuit sa fie platite statului pana la 25 aprilie. In luna mai, va veni cel de-al doilea varf al crizei de lichiditati pentru aceste firme, intrucat vor trebui sa achite TVA-ul aferent facturilor care nu le-au fost platite in termen de 90 de zile si pentru care trebuie totusi sa achite taxa pe valoarea adaugata. Luna februarie avand doar 28 de zile, cele 90 de zile s-au implinit in aprilie, asa incat cotele aferente vor trebui achitate pana la data de 25 mai. Astfel, o serie de IMM-uri, in special din sfera productiei si comertului, vor fi blocate partial sau total in ceea ce priveste desfasurarea activitatii lor in continuare si vor trebui sa aleaga intre a-si plati darile catre stat sau a le amana (platind penalitati) pentru a avea banii necesari continuarii activitatii”, a aratat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.