STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Insolventa & Lichidatori

Modificările legislației insolvenței

Codul insolvenței va conţine tot ceea ce înseamnă proceduri de insolvenţă şi preinsolvenţă, inclusiv legea falimentului băncilor, a societăţilor de asigurări, reglementarea insolvenţei transfrontaliere precum și  reglementarea insolvenţei grupurilor de firme sau a holdingurilor. De asemenea va cuprinde modificări care vizează egalizarea drepturilor creditorilor cu cele ale debitorilor, răspunderea administratorilor și  modificările termenelor şi pragurilor în sprijinul creditorilor.

sursa: mefiafax.ro
sursa: mefiafax.ro

O dată cu noul Cod se introduce o valoare minimă a datoriilor (90.000 de lei), nivel de la care debitorul îşi poate cere insolvenţa.  În cazul creditorilor, această valoare se limitează la 45.000 de lei.

În ceea ce privește termenul pentru depunerea întâmpinării, acesta  este limitat la zece zile de la comunicare, răspunsul la întâmpinare nu mai este obligatoriu, iar judecătorul sindic va fixa în maximum 3 zile un termen de judecată. Cererile acestora vor putea fi judecate în acelaşi timp cu cererile debitorului, vechimea creanţei de la care se poate face cerere de insolvenţă scade de la 90 de zile la 30 de zile.

Noul Cod va reglementa în premieră insolvenţa grupurilor de firme. Insolvenţa holdingului va fi tratată unitar, cu un singur administrator şi o singură instanţă de judecată.

În prezent, doar aproximativ 5% din firmele care intră în insolvenţă reuşesc să evite falimentul, în condiţiile în care, în ultimii cinci ani, peste 100.000 de firme au utilizat această procedură.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.