STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Telecom & IT-C & Online, Sanatate & Farma

Mobile-Health – se cauta tot mai mult aplicatiile de sanatate

aplicatii sanatateAplicatiile mobile de sanatate devin tot mai capabile si cu un potential folositor tot mai mare pentru pacientii cu afectiuni chiar si cronice, dupa cum se arata intr-un articol publicat de The Economist.

Artera Savile Row din Londra este cel mai cunoscut ‘producator’ din lume de costume personalizate. Dar, pe aceeasi strada, intr-un colt ascuns si linistit, se afla o alta firma care ofera sfaturi de sanatate printr-o aplicatie.

Your.MD foloseste inteligenta artificiala pentru a intelege limbajul natural declarativ, precum: „am o durere de cap” dupa care urmeaza intrebari pertinente in acest sens. Aplicatia exemplifica o noua abordare a mobilului pentru sanatate (segment cunoscut sub denumirea de „m-Health”, m-Sanatate „): este inteligenta, personalizata si ingenioasa pentru ca sterge datele de la clientii sai.

In prezent, sunt in jur de 165.000 de aplicatii de sanatate, care opereaza pe unul dintre cele doua sisteme de operare dominante pentru telefoanele mobile inteligente si tablete – Apple iOS si Google Android. Previziunile firmei de consultanta PwC arata ca pana in 2017 astfel de aplicatii vor fi descarcate de 1,7 miliarde de ori. Oricum, economia aplicatiilor este extrem de fragmentata. Multi furnizori sunt inca mici, iar aplicatiile rareori sunt utilizate, asta daca sunt folosite vreodata.

Se spune ca doar cele care au inregistrat un succes sunt populare. Intrucat aplicatiile si echipamentele portabile devin tot mai capabile si folositoare, iar smartphone-urile isi mentin dominatia, m-health are un viitor promitator. O cercetare a BCC, firma ce studiaza pietele de tehnologie, estimeaza ca veniturile globale din m-Health vor atinge 21,5 miliarde de dolari, in 2018, iar piata europeana de m-health va fi cea mai mare.

Pana acum, cele mai multe aplicatii de sanatate pentru smartphone se incadreaza perfect in categoria „wellness”. Impreuna cu portabilele pe senzori (asemenea fasiei de material purtata, in special, la incheietura mainii si numita Fitbit), astfel de aplicatii ii ajuta pe oameni sa se monitorizeze in timpul exercitiilor fizce, sa isi monitorizeze dieta si nivelurile de stress. Alte tipuri de aplicatii, precum WebMD si iTriage, reimpacheteaza informatiile medicale gasite deja online si ofera informatii despre simptome si tratamente. Unele, cum ar fi ZocDoc, permit utilizatorilor sa isi faca programare pentru consultatii la doctor.

Oricum, m-Health marseaza pe promisiunea de a facilita sanatatea si de a ajuta medicina. In primul rand, exista o gama tot mai mare de aplicatii, cu ahutorul carora utilizatorii pot vorbi direct cu medicii si terapeutii. Aici pot fi incluse Teladoc, DoctorOnDemand, HealthTap si Pingmd. La sfarsitul lui 2014, Walgreens, un lant american de farmacii, a pus la dispozitie o aplicatie denumita MDLive care ofera acces non-stop la doctor pentru 49 de dolari consultatia. Cel mai probabil, utilizatorii vor prefera sa ia contact cu consilierii din sanatate prin intermediul inteligentei artificiale utilizata de Your.MD, adica cu ajutorul aplicatiilor de mesagerie. In al doilea rand, cu un potential mai mare de a obtine efecte benefice asupra calitatii ingrijirii, exista o tendinta de crestere a cererii aplicatiilor ce monitorizeaza si diagnosticheaza pacientii cu diferite boli, prevenind astfel eventuale crize in sanatate.

Cerora, o firma din Bethlehem, Pennsylvania, a creat un dispozitiv care asociat unei aplicatii de telefon mobil monitorizeaza sanatatea creierului. Acest dispozitiv masoara undele cerebrale si circuitele de miscare a ochilor; aplicatia utilizeaza senzori interni din smartphone pentru a testa timpii de echilibru si reactivitate ai pacientilor. Cerora planuieste sa lanseze produsul pe piata in acest an, sub rezerva controlului Agentiei de Alimente si Medicamente a SUA – Food and Drug Administration (FDA); in acest fel pot fi depistate comotiile cerebrale si alte afectiuni neurodegenerative. Cellscope, din San Francisco, ofera un atasament la smartphone care permite parintilor sa vada in interiorul urechii copilului, sa faca poze si sa le trimita apoi doctorului.

Un numar mic de pacienti, majoritatea bolnavi cronici, dezechilibreaza in mare parte orice sistem de sanantate. M-Health ofera solutia pentru ca acestia sa fie monitorizati constant, pe termen lung, existand posibilitatea de a le imbunatatii sanatatea si sa fie mai bine gestionate boli precum cele cardiovasculare, epilepsie, astm sau diabet.

Patcientii cu diabet au nevoie constant de decizii privind medicatia, alimentatia si exercitiile fizice, spune Hooman Hakami de la Medtronic Diabetes, un producator de dispozitive medicale; iar majoritatea isi fac programare la doctor o data pe luna. Medtronic, in alianta cu Watson IBM, un sistem de inteligenta artificiala, lucreaza la o aplicatie care prezice cu trei ore inainte cand un pacient va inregistra un nivel prea mare sau prea mic al zaharului in sange. Acesta va aduna date de la pompele de insulina Medtronic si monitoarele de glucoza purtate de pacient, iar acestea vor fi combinate cu informatii legate de dieta pacientului si de date de urmarire a activitatii pacientului.

Printre producatorii de dispozitive de diabet incluse in serviciile m-Health se regaseste si Diabetes+Me, a carui aplicatie demonstreaza deja ca poate imbunatatii rezultatul pacientului si cu costuri mai mici. Novartis, gigantul farmaceutic elvetian, testeaza lentile de contact pentru monitorizarea glucozei, create de Google.

Aplicatii pe baza de reteta

Este cert faptul ca monitorizarea „fara fir” a pacientilor le poate usura acestora suferinta, imediat ce dau semne de deteriorare a starii de sanatate. In plus, furnizorii de servicii medicale si asiguratorii sunt scutiti, in acest fel, de costisitoarele internari in spital.

Cand Serviciul National Britanic de Sanatate a testat eficienta costurilor privind sprijinul la distanta pentru pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica, a descoperit ca o tableta legata la senzori de masurare a semnelor vitale poate influenta o mai buna ingrijire si, in acelasi timp, determina economii semnificative, pentru faptul ca se poate interveni de timpuriu. Unele produse m-Health s-au dovedit a fi atat de eficiente incat doctorii au inceput sa le ofere pe baza de reteta.

Pana acum, producatorii mari de medicamente s-au miscat destul de incet vizavi de revolutia m-Health, cu cateva exceptii. Aplicatia HemMobile a Pfizer si Beat Bleeds a Baxter ajuta bolnavii de hemofilie sa isi gestioneze afectiunea. Bayer, producatorul Clarityn, un antihistaminic, detine o aplicatie populara deja de prognozare a cantitatii de polen. GSK, companie farmaceutica cu diferite tratatmente pentru asmatici, ofera suferinzilor MyAsthma, care ii ajuta sa isi supravegheze starea.

GSK, alaturi de Propeller Health, dezvolta un dispozitiv inhalator cu senzori denumit Ellipta, astfel incat compania sa poata aduna informatii despre modul cum pacientii il folosesc. GSK urmareste sa afle cat de bine urmeaza pacientii instructiunile, mai ales sa obtina date cu privire la siguranta, eficacitatea si beneficiile economice ale medicamentului.

Toate companiile farmaceutice sunt sub presiunea autoritatilor de reglementare si a companiilor de asigurari pentru a demonstra mai clar valoarea medicatiei lor si cat de mult ajuta m-Health. Studiile clinice efectuate pe un medicament nou vor putea utiliza aplicatii pentru masurarea evolutiei bolilor, cu o mai mare acuratete, si sa dovedeasca eficacitatea tratamentului.

Dupa ce un medicament este aprobat si, probabil, mii de pacienti il vor folosi, utilizarea aplicatiilor pentru monitorizarea starii de sanatate va constitui un urias studiu asupra beneficiilor produsului respectiv, pe termen lung. Oricum, pe de alta parte, ar fi un dezastru pentru firmele de medicamente daca o astfel de testare post-omologare indica faptul ca medicamentele lor nu aduc, in practica, beneficiile scontate sau apar efecte secundare nedorite.

Pe masura ce aplicatiile m-Health isi fac tot mai serios treaba, acestea va necesita si reglementari noi. Inexactitatea unor masuratori este destul de inofensiva in cazul unui pedometru, nu insa si in cazul unui monitor pentru ritmul cardiac. In august 2015, un produs popular de masurare a tensiunii, Instant Blood Pressure, a fost scos din magazinul de aplicatii al Apple dupa ce au aparut serioase ingrijorari cu privire la precizia masuratorii. In 2011, un dezvoltator care pretindea ca aplicatia sa AcneApp poate trata cosurile cu lumina provenita de la un ecran de iPhone a fost amendat.

Anul trecut, FDA a finalizat proiectul de reglemetare a m-Health, aratand ca isi va calibra abordarea, in sensul ca va acorda mai putina atentie aplicatiilor cu risc scazut, precum cele care doar promoveaza un stil de viata sanatos; si va fi drastica cu acelea care actioneaza in arii in care informarea gresita poate fi extrem de periculoasa. Acest model de abordare a reglementatorului poate fi aplicata si de catre alte tari.

La alte intrebari legate de reglementare este, totusi, greu de raspuns. Pentru ca aplicatiile de sanatate devin tot mai populare, apar si multe ingrijorari legate de modul cum sunt stocate datele pacientilor, cum sunt utilizate si impartasite. Un studiu nou publicat in Journal of the American Medical Association a ajuns la concluzia ca multe aplicatii de sanatate pot imprastia date ale pacientilor fara ca acestia sa stie. Patru cincimi din cele 211 de aplicatii de diabet examinate nu aveau politici de confidentialitate.

Normele americane privind stocarea și transmiterea datelor cu caracter personal de sanatate nu au fost modificate de la aparitia iPhone-ului (2007 – nota EcZoom), astfel ca medicii si spitalele ar putea fi reticenti la imbratisarea aplicatiilor de sanatate pana ce regulile nu vor fi actualizate pentru a se sti clar daca se incalca sau nu standardele stricte de securitate a datelor. Altfel, furnizorii constienti si cei care prescriu aplicatii m-Health risca sa fie catalogati ca ‘pungasi’.

Deocamdata fragmentata, piata de m-Health pare ca se va consolida in timp, odata ce start-up-urile din domeniu vor fi achizitionate sau vor intra in aliante cu branduri de sanatate de incredere. Aceasta miscare ar fructifica la maximum potentialul substantial al acestor aplicatii in ajutarea pacientilor, medicilor, asiguratorilor de sanatate si cercetarii deopotriva, conchide The Economist.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.