STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Ministerul Fondurilor Europene a publicat arhitectura viitoarelor programe de finanțare 2021 – 2027

Sursa: https://www.fonduri-structurale.ro/

Arhitectura programelor operaționale prin intermediul cărora va fi administrat bugetul alocat României în perioada 2021 – 2027 este semnificativ modificată față de actualul sistem. Conform unor documente publicate astăzi de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), următoarea perioadă financiară aduce schimbări importante atât în structura instituțională, cât și în cea strategică.

Programele Operaționale Regionale vor fi gestionate de Agențiile de Dezvoltare Regionale   

În cadrul politicii de coeziune Ministerul propune 9 tipuri de programe, Programul Operațional Regional urmând a fi gestionat descentralizat la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională din fiecare dintre cele 8 regiuni ale țării (pe model polonez):

  1. Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD)
  2. Programul Operațional Transport (POT)
  3. Programul Operațional Creștere Inteligentă şi Digitalizare (POCID)
  4. Programul Naţional de Sănătate (multifond(PNS)
  5. Programul Operațional Capital Uman (POCU)
  6. Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD)
  7. Programul Operațional de Dezvoltare Teritoriala Integrată (multifond(PODTI)
  8. Programele Operaţionale Regionale – implementate la nivel de regiune (8 POR)
  9. Programul Operațional Asistenţă Tehnică (multifond(POAT)

Actualul Program Operațional Infrastructură Mare (care are cea mai mare alocare financiară în 2014-2020) se va întoarce la structura din 2007 – 2013, intervențiile din domeniul Mediului urmând a fi preluate de Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, iar cele din domeniul Transportului urmând a trece sub o Autoritate de Management din cadrul Ministerului de Transport. Se vor crea oportunități separate pentru ITI Delta Dunării și ITI Valea Jiului.

În premieră, Fondul Social European nu va mai finanța un Program dedicat creșterii capacității administrative, această intervenție regăsindu-se conform ministerului printre direcțiile viitorului Program Operațional Capital Uman.

Va fi creat un Program Național de Sănătate care ar urma să finanțeze infrastructura pentru 3 spitale regionale (faza 2), construcția și dotarea Institutului National de Hematologie, construcție și dotare pentru un Laborator de Referință National, precum și alte intervenții în domeniul medical.

MADR va gestiona în continuare finanțările prin intermediul Politicii Agricole Comune și prin cea a Pescuitului. MAI va gestiona fondurile aferente domeniului afaceri interne (Fondul azil, migrație și integrare, Fondul securitate internă, Instrumentul pentru mangementul frontierei și vize).

Citeste continuarea articolului pe Fonduri-Structurale.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.