STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Ministerul Finantelor sprijina restructurarea ANAF

ANAF1Ministerul Finantelor Publice (MFP) sprijina continuarea restructurarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutie ce trebuie sa aiba o abordare mai moderna, potrivit ministrului Finantelor, Anca Dragu.

„La reorganizarea ANAF am in vedere toate elementele in ceea ce priveste regionalizarea, dar nu numai. (…) Trebuie ca institutia sa aiba o abordare mai moderna, care sa aiba un rol mai putin punitiv in viata cetatii, ci un rol pozitiv, stimulativ si preventiv. (…) Pe structura veniturilor publice as spune ca veniturile nefiscale, unde intra dividendele de la companiile de stat, avem o componenta foarte scazuta din partea companiilor de stat, pentru ca aceste companii, desi ofera intr-adevar locuri de munca, ele contribuie cu foarte putin la bugetul public. De asemenea, au si ceva arierate la bugetele de pensii, sociale”, a spus Dragu, in cadul prezentării generale a bugetului de stat pe 2016, din ședința Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament.

In ceea ce priveste incasarile, ministrul Finantelor a precizat ca Romania are in continuare o eficienta scazuta pe taxe si, implicit, pe TVA.

„(…) Avem in vedere conectarea bazelor de date care exista in interiorul ANAF, dar si intre institutiile statului, astfel incat, atunci cand mergem sa inregistram o masina, sa nu mai pierdem doua zile pe drum si sa ne plimbam de la ANAF la taxe locale, si la Politie atunci cand primim o amenda de circulatie, sa o putem plati rapid si online. Sa nu mai dureze doua zile, sa nu facem acele copii dupa dovada de plata si sa pastram 10 ani, pentru ca niciodata nu stii cand cineva nu ti-a luat in calcul plata si devii dator”, a mai afirmat Anca Dragu.

Aceasta a precizat ca veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, in scadere fata de anul trecut, cand au fost de 32,3%, iar pe partea de cheltuieli avem o usoara crestere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar in numerar creste de la estimarea de 1,19%, la 2,8%.

Un impact negativ foarte mare in venituri il are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum si reducerea TVA la apa potabila si pentru irigatii si agricultura de la 24% la 9%.

„Anticipam o crestere economica de 4,1%, careia ii corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflatia anuala medie este de 0,5%, iar pentru sfarsitul anului de 1,8%. In zona castigului salarial mediu brut previzionam o crestere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipam o crestere a numarului de salariati si o reducere a numarului de someri. Pentru sfarsitul anului anticipam o scadere de la 465.000 la 450.000 de someri. Previzionam un sold al contului curent de 1,2% din PIB, ceea ce corespunde unei cresteri a exporturilor, dar, de asemenea, o crestere mai accelerata a importurilor”, a mai spus Anca Dragu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.