STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI, Buget & Finantare Deficit

Ministerul Finanțelor asigură Comisia Europeană că deficitul bugetar nu va depăși 3%

Ministerul Finanțelor a transmis o scrisoare comisarilor europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici prin care arată că va menține deficitul sub 3% din PIB, deși Comisia Europeană arată că România va depăși ținta de deficit, acesta ajungând la 3,6% în 2017, conform Mediafax.

Scrisoarea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici a fost transmisă Ministerului Finanțelor Publice în contextul publicării de către Comisia Europeană (C.E.) a rapoartelor privind situația economică și socială din statele membre. Analiza Comisiei face parte din procedura Semestrului European și include o evaluare a dezechilibrelor care există încă în unele state membre. Conform acestor rapoarte, Comisia Europeană a constatat dezechilibre economice în 12 state membre UE, situația acestora urmând a fi în continuare monitorizată, în timp ce României i s-a transmis doar o scrisoare formală, fără a fi identificate dezechilibre economice.

„Prin scrisoarea transmisă, Comisia Europeană se arată preocupată de o eventuală depășire a țintei de deficit pentru anul 2017. Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul României, Guvernul și-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferența dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare. Scrisoarea Comisiei Europene reprezintă o procedură formală în cadrul unui dialog instituțional constructiv, este un exercițiu de transparență pe care îl apreciem ca fiind parte din demersul normal de comunicare către un stat membru în situația în care prognoza C.E. indică anumite riscuri. Deși în acest moment avem opinii diferite privind prognoza economică pentru anul 2017, Guvernul României s-a angajat să implementeze un Program de guvernare menit sa aducă dezvoltare sustenabilă, investiții în infrastructură și creare de noi locuri de muncă, cu respectarea unei ținte de deficit de sub 3% din PIB”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Comisia Europeană a arătat în raportul de ţară 2017 referitor la România că, inversând tendinţa de consolidare, politica fiscală a devenit prociclică în 2016, iar deficitul public este în creştere. Astfel, sub efectul reducerilor semnificative de taxe şi a expandării cheltuielilor, deficitul public va creşte la 3,6% în 2017 şi 3,9% în 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.