STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

Microsoft sondeaza adancul oceanului pentru a testa Centrul de Date subacvatic

MicrosoftUnderwaterDataCenterMicrosoft a testat un prototip ce contine un centru de date, ce ar trebui sa fie functional la sute de metri sub suprafata oceanului, compania incercand astfel sa elimine una dintre cele mai scumpe problemele ale industriei, factura la aerul conditionat, dupa cum scrie The New York Times (NYT).

Centrele de date din prezent, ce gestioneaza toate fluxurile de date de la streaming video la retelele sociale si email, contin mii de servere de calculatoare care genereaza foarte multa caldura, iar in cazul unei supraincalziri, serverele se prabusesc pur si simplu.

Punerea unui astfel de echipament in apa rece a oceanului ar rezolva problema. Totodata, in acest fel s-ar putea solutiona si problema cererilor de energie, in crestere exponentiala, in toata lumea, in conditiile in care Microsoft are in vedere asocierea sistemului fie cu o turbina, fie cu un sistem energetic ce are la baza fenomenul mareelor, pentru a genera electricitate.

Proiectul Microsoft, cu nume de cod Project Natick, presupune intinderea unor tuburi gigantice de otel legate la cablurile de fibra optica amplasate pe fundul marii. O alta varianta ar fi suspendarea containerelor, in forma de jeleuri, deasupra pentru a capta curentul oceanic cu ajutorul turbinelor generatoare de electricitate.

„Cand am auzit prima data despre acest proiect, m-am gandit: apa…electricitate, de ce am face asa ceva?”, povesteste Ben Cutler, designer de calculatoare la Microsoft, unul dintre inginerii care a lucrat la proiectarea sistemului in cadrul proiectului Natick. „Insa, pe masura ce te gandesti mai mult, incepe sa capete sens”.

O astfel de idee radicala s-ar putea lovi de dificultati sau ezitari, inclusiv de ingrijorari legate de mediu sau de probleme tehnice neprevazute, scrie publicatia americana. Cercetatorii de la Microsoft cred, insa, ca producerea in masa de astfel de capsule, ar putea scurta timpul de implementare a noilor centre de date, de la doi ani cat dureaza in prezent, la doar 90 de zile, oferind un avantaj de costuri  imens.

Containerele cu serverele subacvatice ar putea ajuta, de asemenea, ca serviciile de web sa functioneze mai rapid. O mare parte din populatia lumii traieste in centre urbane aflate la marginea oceanelor, dar departe de centrele de date, care de regula sunt construite in zone izolate, foarte spatioase. Posibilitatea de a plasa serverele aproape de utilizatori scurteaza intarzierea incarcarii paginilor web spre exemplu, reduce semnificativ ‘latenta’, acestea fiind cele mai mari probleme pentru utilizatorii de web. 

Conduse de tehnologii variate precum divertismentul digital sau serviciul rapid a ceea ce se numeste Internet of Things (Internetul obiectelor), cererea de calcul centralizat a crescut exponential. Microsoft gestioneaza mai mult de 100 de centre de date in lume. Compania a cheltuit peste 15 miliarde de dolari intr-un sistem global de centru de date care, in prezent, furnizeaza mai mult de 200 de servicii online.

In 2014, inginerii din cadrul departamentului de cercetare al Microsoft, departament cunoscut sub denumirea „New Experiences and Technologies” sau pe scurt NExT, au inceput sa se gandeasca la o abordare noua menita sa accelereze procesul de intarire a sistemelor de cloud computing.

Cand folosim smartphone-ul credem ca utilizam acest miraculos mic calculator, insa de fapt folosim mai mult de 100 de computere pentru asa numit-ul ‘cloud’ „, explica Peter Lee, vicepresedintele corporate al Microsoft Research si al organizatiei NExT. „Si daca multiplicam la miliarde de oameni ne dam seama de volumul urias de munca de calcul”.

De curand, Microsoft a finalizat cercetarile de 150 de zile la o capsula de otel – cu un diametru de 8 picioare (unitate de masura egala cu 12 inci – cca. 30,48 cm), plasata la 30 de picioare in Oceanul Pacific, in largul coastei Californiei Centrale, aproape de San Luis Obispo. Controlat de la birourile de aici din campusul Microsoft, procesul s-a derulat mai bine decat se astepta.

Cercetatorii se temeau de  o eventuala cadere de hardware sau scurgeri de apa. Sistemul subacvatic a fost prevazut cu 100 de senzori diferiti pentru masurarea presiunii, a umiditatii, a miscarii si a altor conditii, si asta pentru o intelegere mai clara a modului cum poate functiona sistemul intr-un mediu in care este imposibil sa fie trimis un specialist care sa repare eventuale defectiuni in toiul noptii.

Sistemul a rezistat, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa prelungeasca timpul experimentului si chiar sa deruleze proiecte comerciale de prelucrare a datelor de la serviciul de cloud computing al Microsoft, Azure.

Grupurile de cercetatori  au inceput deja proiectarea unui sistem subacvatic de trei ori mai mare, ce va fi construit in colaborare cu un dezvoltator de sisteme alternative de energie de la ocean, care inca nu a fost desemnat. Inginerii de la Microsoft sustin ca cel mai probabil un nou experiment se va derula anul viitor, probabil aproape de Florida sau in Europa de Nord, unde exista in desfasurare proiecte ample de obtinere de energie de la ocean.

Primul prototip, numit cu afectiune Leona Philpot – un personaj din seriile de jocuri video Halo realizate de Microsoft – a fost returnat campusului corporate al Microsoft, in mare parte acoperit de lipitori. Este vorba despre un tub de otel, acoperit cu schimbatoare de caldura, cu capetele sigilate cu placi de metal si suruburi mari. In interior se afla un singur centru de date de calcul, ce  a fost scaldat in azot sub presiune pentru inlaturarea eficienta a caldurii emanate de chip-urile calculatorului, intregul sistem fiind testat pe fundul oceanului.

Idea unui sistem subacvatic a venit de la o lucrare de cercetare din 2014 realizata de cativa angajati ai centrului de date din cadrul Microsoft, unul dintre ei avand experienta in domeniul submarinelor militare , iar altul fost adjunct in celebrul DARPA – agentia stiintifica a armatei americane.

Cert este ca, in urma experimentului, cercetatorii au declarat ca au masurat o cantitate „extrem de mica” de incalzire a capsulei, cu alte cuvinte au obtinut rezultatul scontat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.