STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Telecom & IT-C & Online

Microsoft se reorganizează pentru a susține afacerile de tip Cloud și de inteligență artificială

Era Windows la Microsoft, de mult timp în eclipsă, este oficial istorie, conform the New York Times.

Microsoft a declarat recent că și-a împărțit spre alte departamente echipa de ingineri Windows și că liderul diviziei Windows a plecat.

Mișcările, au declarat analiștii, au făcut parte dintr-o reorganizare destinată accelerării accentului pus de Microsoft asupra unor afaceri mai noi, cu creștere rapidă, precum cloud computing și inteligența artificială bazată pe date. Această schimbare, au remarcat, a fost în curs de când Satya Nadella a devenit director executiv în 2014.

Într-un e-mail către angajați, CEO Nadella a menționat rolul central al cloud computing-ului și progresele în inteligența artificială – și potențialul său în toate produsele companiei. Reorganizarea, a scris Nadella, „ne permite să ne ridicăm la înălțimea acestei ocazii”.

Terry Myerson, 45 de ani, vicepreședinte executiv al grupului Windows pentru dispozitive al Microsoft, va pleca. Într-un e-mail separat către angajați, Myerson a spus că a susținut evoluția companiei sub conducerea lui  Nadella.

„Cred în asta și aceste schimbări sunt minunate pentru Microsoft”, a scris dl. Myerson, care a lucrat pentru companie timp de 21 de ani.

Dar, cu restructurarea, grupul Windows va fi mai mic și eforturile sale tehnice vor fi dispersate. Tehnologia Windows, au declarat analiștii, va fi din ce in ce mai pliată în software-ul cloud al Microsoft. Alți ingineri vor crea aplicațiile utilizatorilor – „experiențe Windows”, în termeni Microsoft – care se vor desfășura pe partea superioară a software-ului de bază, în smartphone-uri, tablete, computere personale și console de jocuri.

Astăzi, serviciile de cloud de la Amazon, Microsoft și Google au devenit echivalentul de eră Internet al Windows-ului, sistemul de operare dominant al erei computerizate.

Dezvoltatorii de software scriu noi aplicații pentru a rula pe serviciile cloud, la fel cum au făcut odată pentru sistemul de operare Windows. Microsoft a rescris cu succes produsele sale populare de productivitate Office ca aplicații web care rulează în cloud.

Reorganizarea este „bazată cu adevărat pe cloud ca platformă fundamentală pentru Microsoft”, a declarat Ed Anderson, analist la Gartner.

Afacerea cloud-ului Microsoft își propune creșterea. În cel mai recent trimestru, afacerea sa Azure a crescut cu 98%, iar oferta pentru Office 365, bazat pe cloud, cu 41%. În schimb, divizia care include software-ul Windows PC a crescut cu 2%.

Retrogradarea oficială a „francizei” Windows, a declarat Michael Cusumano, profesor la Școala de Management din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, ” era anunțată de multă vreme, de fapt.” Și o astfel de tranziție, a spus Cusumano, „probabil a trebuit făcută de o a doua generație sau de a treia generație de lideri „. Noul CEO Nadella i-a succedat lui Steven A. Ballmer, vechiul aliat și prieten al co-fondatorului Microsoft, Bill Gates.

Dincolo de schimbările organizaționale, Nadella a spus în e-mail că liderul de cercetare al Microsoft, Harry Shum, și președintele, Brad Smith, au înființat un grup, „Comitetul de inteligență artificală și de etică în inginerie și cercetare”, pentru a crește șansele ca tehnologia I.A. „să aducă beneficii societății mai largi.”

Această mișcare, a declarat Patrick Moorhead, analist independent, este efortul Microsoft de a demonstra că este „foarte serios în legătură cu implicațiile mai largi ale I.A.” într-o perioadă de preocupare crescândă asupra influenței tehnologiei asupra comportamentului oamenilor și ca amenințare la adresa locurilor de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.