STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Electronice & Gadget, Stiinta & Tehnologie

Microsoft a creat HoloLens pentru a „desface” corpul uman, pentru a ii ajuta pe astronauti sa fie mai eficienti in spatiu sau pentru a juca Minecraft

HoloLensHoloLens este noua tehnologie creata de Microsoft care permite purtatorului, fie sa invete, cum este cazul studentilor la Medicina, fie sa faca diverse experimente sau ore de training ca in cazul astronautilor, fie pur si simplu sa joace Minecraft. Microsoft nu a dezvaluit in totalitate cum functioneaza tehnologia si nici nu a anuntat cand va lansa HoloLens, dar a prezentat cateva videoclipuri.

Studentii care invata Medicina la Case Western Reserve University (CWRU) utilizeaza deja castile HoloLens de realitate augmentata pentru a invata mai multe despre anatomia corpului uman. Ei pot vedea astfel fracturi specifice, sa examineze complexitatea inimii si sa vada incluisv sistemele musculare si vasculare in 3D, se arata intr-un articol publicat pe MailOnline.

Este doar una dintre multele modalitati prin care firmele de tehnologie isi exprima convingerea ca dispozitivele vor revolutiona invatarea, asemenea jocurilor si distractiilor de acasa.

Microsoft a relizat in parteneriat cu CWRU mai multe videoclipuri pentru a convinge publicul de ingeniozitatea castilor sale HoloLens.

„Invatam despre anatomia corpului uman in acelasi fel cum facem de sute de ani”, afirma Barbara Snyder, presedintele CWRU. „Studentilor li se pune la dispozitie un cadavru, iar ei privesc la imaginile medicale complet bidimensionale”.

Profesorii combina metodele traditionale cu HoloLens pentru a ajuta studentii sa vada o diversitate de straturi ale corpului. Unul din exemplele de videoclip ne arata cum purtatorul de HoloLens separa, cu un click virtual, scheletul de sistemul vascular si de muschi.

Pe masura ce privirea sa se muta in jurul unei diagrame, diverse sectiuni ale unor parti din corpul uman sunt evidentiate si adnotate.

Intr-un alt exemplu, oasele plutesc in campul vizual al celui ce poarta castile pentru a arata trei tipuri diferite de sparturi – de la spirala la compus si curat.

Intr-un alt videoclip, un student la Medicina, Satyam Ghodasara, explica: „Am avut chiar un moment in care am gasit valva aortica si a fost pentru prima data. Am vazut valva aortica in legatura cu toate celelalte structuri anatomice”.  „A fost o modalitate de a vedea asa cum nu se poate intampla pe o inima reala”.

Nu doar studentii la Medicina pot utiliza HoloLens, ci si astronautii. Microsoft s-a asociat cu NASA pentru utilizarea castilor HoloLens cu scopul dezvoltarii realitatii augmentate pentru astronauti. Proiectul, denumit SideKick, ofera posibilitatea astronautilor de a vedea diverse obiecte proiectate holografic ce apar in campul lor vizual.

Microsoft a prezentat un videoclip in care astronautii pot urmari, de exemplu, explicatii legate de modul cum ar trebui realizat un experiment, pe masura ce il realizeaza. Aceasta noua posibilitate oferita de HoloLens ar putea reduce cerintele de training a unei echipe si sa creasca eficienta la care astronautii pot lucra in spatiu.

Deocamdata, Microsoft nu a confirmat cand va lansa castile HoloLens, iar recentele sale videoclipuri prezentate dezvaluie ceva mai mult despre felul cum functioneaza acestea.

HoloLens a fost dezvaluit in ianuarie 2015 si se bazeaza pe utilizarea unui vizor prin care se proiecteaza imagini „holografice” in interiorul campului vizual al purtatorului. Se folosesc senzori pentru a urmari capul purtatorului de casti pentru a exista siguranta ca holograma se misca in acelasi fel. Un sistem de proiectie mentine imaginile holografice in directia ochilor purtatorului de HoloLens. Castile au, de asemenea, o camera care urmareste mainile purtatorului, permitandu-i acestuia sa interactioneze cu imaginile holografice.

Oricum, Microsoft nu a dezvaluit cu exactitate cum functioneaza intreaga tehnologie HoloLens. Luna trecuta, compania a explicat cum poate fi jucat Minecraft, utilizand HoloLens, in cadrul unei demonstratii in care purtatorul construia un oras holografic din caramizi mici virtuale pe o masuta de cafea. Jocul poate fi jucat pe orice suprafata, iar castile permit oamenilor sa joace in colaborare, intr-un mod cu totul nou.

Pentru ca publicul sa vada clar tehnologia HoloLens, au fost folosite camere speciale pentru a afisa vizualizarea direct de la setul de casti. Altfel, publicul nu ar fi putut sa vada decat un om cu mainile fluturand si purtand casti HoloLens.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.