STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Microintreprinderile vor putea opta, din nou, pentru aplicarea impozitului pe profit

Microintreprinderile, adica firmele cu venituri mai mici de un milion de euro, vor putea opta, din nou, pentru plata impozitului pe profit, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate joi de Guvern. Totusi, modificarea sistemului de impunere va fi posibila doar companiilor care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele 2 conditii: un capital social de cel putin 45.000 de lei si minimum doi angajati cu norma intreaga.

Posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit in cazul societatilor care au un capital social de minimum 45.000 de lei va fi reintrodusa in legislatie, prin ordonanta de urgenta, in conditiile in care o astfel de varianta fusese eliminata de la inceputul anului 2018.

Totusi, pe langa aceasta conditie, intalnita si in trecut, va mai trebui indeplinita una, respectiv existenta a cel putin doi salariati.

Noile reguli fac parte dintr-un document de modificare a Codului fiscal, aprobat joi de Guvern si care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Astfel, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati vor putea opta, o singura data, pentru aplicarea impozitul pe profit, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.

Practic, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, insa conditia va fi considerata indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.900 lei.

De la 1 ianuarie 2018, pragul pana la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro – total venituri.

Astfel, firmele cu venituri, la final de 2017, intre jumatate de milion de euro si un milion de euro urmau sa plateasca, in loc de impozit pe profit de 16%, impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, daca exista salariati, fie de 3%, daca nu exista nici macar un salariat.

Acum insa, de indata ce ordonanta de urgenta aprobata de Guvern va aparea in Monitorul Oficial, firmele cu venituri mai mici de un milion de euro vor putea trece, prin optiune, la aplicarea impozitului pe profit, atat timp cat indeplinesc, cumulativ, cele 2 conditii prezentate mai sus.

Noile masuri ii vor ajuta si pe cei care sunt in etapa de investitii si inregistreaza pierderi ori pe cei care au o profitabilitate mai mica de aproximativ 6% raportata la cifra de afaceri, acestia urmand sa aiba din nou o parghie prin care sa evite plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Atentie! Firmele cu total venituri de pana intr-un milion de euro, care au depus deja declaratia 010 sau formularul 700 pentru schimbarea sistemului de impunere (trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor) vor putea opta pentru revenirea la aplicarea regimului de impozitare pe profit, atat timp cat au un capital social de minimum 45.000 lei si 2 angajati, cel putin. Totusi, pentru aceasta va fi nevoie, din nou, de modificarea vectorului fiscal, adica depunerea unei noi declaratii de mentiuni.

SURSA: Contexpert.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.