STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri

Microintreprinderile vor putea aplica din 2015 sistemul european de raportare financiara

contabilitate microintreprinderiFirmele care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, in conformitate cu normele europene, ar putea aplica din 1 ianuarie 2015 sistemul european de raportare financiara simplificat,potrivit anuntului Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit unui comunicat al MFP, modificarea este cuprinsa intr-un proiect de ordin, lansat in dezbatere publica pe site-ul ministerului, ce transpune prevederile noii Directive europene contabile.

Introducerea in legislatia nationala a unei regim distinct pentru microintreprinderi este optionala pentru statele Uniunii Europene, iar Romania opteaza pentru introducerea acestui regim pentru a simplifica si a reduce cheltuielile administrative pentru microintreprinderi, asa cum sunt ele definite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului, dupa cum se arata in comunicatul MFP.

Dispozitiile propuse de Finante stabilesc, in conformitate cu Directiva mai sus mentionata, ca microintreprinderi sunt societatile care la data bilantului nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii: un total active de 350.000 euro, o cifra de afaceri neta de 700.000 euro si un numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar de 10.

Aceste firme, ar putea aplica din 1 ianuarie 2015 sistemul european de raportare financiara simplificat, care urmeaza sa inlocuiasca sistemul simplificat de contabilitate introdus optional incepand din 2011.

Mai exact, noul sistem cuprinde, conform proiectului de ordin, curpinde: un bilant prescurtat si un cont prescurtat de profit si pierdere, un numar redus de informatii ce trebuie prezentate obligatoriu in notele explicative, ce se refera, printre altele, la valoarea totala a oricaror angajamente financiare, precum si informatii privind achizitiile propriilor actiuni.

MFP informeaza ca de sistemul simplificat de contabilitate au beneficiat aproximativ 12.900 de operatori economici, adica aproximativ 2% din totalul entitatilor din economia nationala, potrivit informatiilor din baza de date aferenta exercitiului financiar in 2013.

Prin preluarea normelor comunitare in legislatia nationala si prin raportare la noile criterii prin care se definesc microintreprinderile, MFP estimeaza ca 94% din operatorii economici raportori (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.