STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Constructii & Imobiliare

MDRAP lansează în dezbatere publică un cod al construcțiilor

Conform unui proiect de HG, aflat în dezbatere punlică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va elabora un cod al construcţiilor care prevede, printre altele, înfiinţarea unui ghişeu unic capabil să elibereze toate avizele necesare unei construcţii şi posibilitatea schimbului electronic de informaţii între instituţiile care avizează aceste lucrări, conform Capital.ro. Proiectul trebuie implementat până în 2020 și este în valoare de 2,5 milioane euro.

Proiectul de Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor elaborat de Ministerul Dezvoltării este cofinanţat din Fondul Social European  cu o sumă de circa 2,14 mil. euro, iar statul contribuie cu circa 408.000 euro. Implementarea proiectului a început în 9 mai anul acesta şi se va întinde pe 30 de luni, până în noiembrie 2020.

Astfel, după 2020, românii ar trebui să beneficize de un ghişeu unic unde pot obţine certificatele de urbanism, avizele şi acordurile necesare şi autorizaţiile de construire. Ministerul Dezvoltării vrea să implementeze şi un sistem care să facă posibil schimbul electronic de informaţii între entităţile avizatoare ale documentaţiilor de urbanism, operatorii care gestionează reţelelor edilitare şi primării. Pentru a reduce birocraţia, costurile şi riscul de corupţie, Codul construcţiilor are în vedere implementarea unui protocol de cooperare între primării.

Proiectul ministerului mai prevede şi un sistem îmbunătăţit de colectare a taxelor şi a cotelor datorate de investitori în procesul de autorizare. Astăzi, valoarea de investiţie declarată în autorizaţia de construire nu reflectă valoarea reală de construire. Este valoarea declarată pentru calcularea taxei de autorizare, care se regularizează după recepţia finală.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.