STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI, Banci & BNR

Maxim istoric pentru creditele de consum în lei acordate populaţiei. Stocul a ajuns la 34,5 mld. lei, în mai 2016

Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creş­tere cu 10% faţă de anul trecut, potrivit datelor BNR, transmite Mediafax.

rp_creditescadere-ss-wide-300x173.jpgExpansiunea rapidă a creditelor pentru consum a venit odată cu relaxarea politicii monetare de către BNR care a redus dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% şi pe fondul unei încrederi crescute a consuma­torilor în economie, care i-a determinat să cheltuie mai mult decât în anii de după criză.

În schimb, stocul creditelor de consum acor­date în valută a scăzut cu 23% faţă de acum un an şi a ajuns la echivalentul a 18,9 mld. lei.

Pe de altă parte, creşterile cu două cifre ale creditării reamintesc de perioa­da de boom economic de acum un dece­niu când băncile au vândut un nu­măr ridicat de credite de nevoi per­so­nale în goana după profit, dar care după criza din 2009 s-au transformat într-un coşmar pentru instituţiile de cre­dit forţate ulterior să îşi cureţe portofoliile.

La sfârşitul anului trecut soldul cre­di­te­lor de consum în lei către segmentul de retail afişa un sold de aproximativ 33 mld. lei (7,4 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit datelor BNR. Aceasta a fost prima creştere de două cifre a creditului de consum în lei după izbucnirea crizei, respectiv prima evoluţie anuală poziti­vă din ultimii şapte ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.