STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills, Piata de Capital - BVB, Derivate & Hedging - Sibex

Măsurile luate de băncile centrale dau naştere unor noi tipare de investiţii

Criza economică şi încetinirea creşterii la nivel global au început să facă o serie de asocieri care până acum păreau imposibile, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

rp_Investitiile-straine-directe-in-Romania-la-nivelul-minim-al-ultimului-deceniu1-300x16811.jpgÎntr-o vreme în care activele riscante, care includ materii prime, obligaţiuni şi valute ale ţărilor emergente ajung la maximul ultimelor luni, la fel se întâmplă şi cu refugiul tradiţional reprezentat de aur, obligaţiuni guvernamentale sau francul elveţian şi yen-ul japonez, scrie Bloomberg.

Pentru investitori pare că nici nu mai contează că piaţa muncii din SUA se deteriorează şi că Banca Mondială şi-a redus estimările pentru creşterea economică. Investitorii fie nu cred noile veşti şi nu consideră că sunt destul de dure pentru a opri revenirea economică, fie pariază pe faptul că problemele din economiile majore vor obliga băncile centrale să păstreze o perioadă mai lungă de timp măsurile de stimulare economică.

”Totul este împins de la spate de lichiditatea ridicată, care în ultimă instanţă este furnizată de băncile centrale. Este o situaţie neobişnuită, o extensie a crizei din 2008-2009. Managerii de fonduri de investiţie trebuie doar să îşi pună banii la treabă”, a spus Simon Quijano-Evans, strateg la Commerzbank.

O bună parte din cei opt ani care au trecut de la criza economică, investitorii vedeau datele negative ca un semnal negativ pentru piaţă. Ratele dobânzii de aproape 0%, practicate de majoritatea băncilor centrale, şi costurile negative de împrumut din Japonia şi unele economii europene, au împins traderii să cumpere tot ce prind care oferă un randament. Şi orice semnal că măsurile de stimulare vor rămâne în loc este primit cu braţele deschise, chiar dacă acesta vine sub forma datelor negative legate de economie.

Cea mai recentă euforie a început vinerea trecută, când un raport al pieţei muncii din SUA a arătat că s-au adăugat 38.000 de joburi în economie, cel mai slab an din 2010. Această veste a eliminat orice şansă ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referinţă săptămâna viitoare sau, iar şansele ca mişcarea să fie făcută în iulie au scăzut considerabil.

În loc să fie primită cu scepticism vestea proastă de investitori, ea reprezintă de fapt o prelungire a stimulilor FED pentru investitori, deci un tărâm fertil pentru traderi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.