STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Piata Valutara

Mașina de încredere: Tehnologia din spatele Bitcoin ar putea transforma modul în care funcționează economia

Bitcoin are o reputație proastă. Cripto-moneda digitală descentralizată, alimentată de o vastă rețea de calculatoare, este cunoscută pentru marile fluctuații de valoare, zelul susținătoriilor săi și utilizările sale degenerate, cum ar fi extorcarea, cumpărarea de droguri și angajarea de asasini plătiți în bazarurile online ale „netului întunecat”, scrie The Economist.

Bitcoin-FeatureAcest lucru este nedrept. Valoarea unei monede Bitcoin a fost destul de stabilă, la aproximativ 250 de dolari, pentru cea mai mare parte a acestui an. În rândul autorităților de reglementare și instituțiilor financiare scepticismul a făcut loc entuziasmului (Uniunea Europeană a recunoscut Bitcoin recent ca monedă). Dar cel mai nedrept lucru dintre toate este faptul că imaginea îndoielnică a Bitcoin îi determină pe oameni să treacă cu vederea potențialul extraordinar al tehnologiei blockchain, cea care stă la baza cripto-monedei. Această inovație poartă o semnificație ce se întinde dincolo de Bitcoin. Blockchain permite persoanelor care nu au încredere reciprocă să colaboreze fără să fie nevoie să treacă printr-o autoritate centrală neutră. Simplu spus, este o mașinărie care creează încredere.

Pentru a înțelege puterea sistemelor blockchain și lucrurile pe care le pot face, este important să se facă distincția între cele trei lucruri care sunt de obicei confundate, și anume moneda Bitcoin, blockchain-ul specific și ideea de blockchains în general. O analogie bună este Napster, care deține pionieratul (dar „peer-to-peer”ilegal) în serviciile de partajare care au fost utlizate online în 1999, oferind acces gratuit la milioane de piese muzicale. Napster în sine a fost închis rapid, dar a inspirat o serie de alte servicii peer-to-peer. Multe dintre acestea au fost, de asemenea, folosite pentru piratarea de muzică și filme. Totuși, în ciuda originilor sale îndoielnice, tehnologia peer-to-peer a găsit utilizări legitime, cum ar fi alimentarea startup-urilor de internet, precum Skype (pentru telefonie) și Spotify (pentru muzica de streaming). Și de asemenea, așa cum se vede, Bitcoin.

Blockchain-ul este o tehnologie chiar mai puternică. În esență, este un registru public, comun și de încredere, pe care toată lumea îl poate inspecta, dar pe care niciun utilizator nu-l controlează. Participanții la un sistem blockchain actualizează în mod colectiv registrul: el poate fi modificat numai în conformitate cu reguli stricte și prin acord general. Registrul blockchain al Bitcoin previne cheltuielile duble și ține evidența tranzacțiilor în mod continuu. Este ceea ce face posibilă o monedă fără o bancă centrală.

Blockchains sunt, de asemenea, cel mai recent exemplu de roade neașteptate ale criptografiei. Codarea matematică este folosită pentru a reduce o piesă originală de informații într-un cod, cunoscut ca hash. Orice încercare de manipularea oricărei parți a blockchain-ului este evidentă imediat, pentru că noul hash nu se va potrivi cu cele vechi. În acest fel, o știință care ține informația secretă (vital pentru criptarea mesajelor, cumpărăturile on-line și serviciile bancare) este, în mod paradoxal, și un instrument pentru trafic deschis.

Bitcoin nu poate fi niciodată mai mult decât o curiozitate. Cu toate acestea blockchains au o serie de alte utilizări, deoarece acestea răspund nevoilor unui registru de încredere; lucru vital pentru tranzacțiile de orice fel. Zeci de startup-uri speră acum o capitalizare pe tehnologia blockchain, fie prin a face lucruri inteligente cu blockchain-ul Bitcoin-ului sau prin crearea de noi blockchains proprii.

O idee, de exemplu, este de a face baze de date publice, ieftine și inviolabile – să zicem registre funciare (Honduras și Grecia sunt interesate); sau registre de proprietatea de bunuri de lux sau lucrări de artă. Documentele pot fi autentificate prin încorporarea informațiilor despre ele într-un blockchain public – și nu va mai fi nevoie de un notar să garanteze pentru ele.

Firmele de servicii financiare intenționează să folosească blockchains ca un registru de tipul “cine deține ce” în locul unei serii de registre interne. Un registru privat de încredere elimină necesitatea de a potrivi fiecare tranzacție cu o contrapartidă, este rapid și minimizează erorile. Santander, bancă din Spania cu sediul la Santander și unul dintre cele mai mari instituții financiare europene, crede că blockchains ar putea ajuta băncile să economisească până la 20 de miliarde de dolari pe an până în 2022. Douăzeci și cinci bănci doar ce s-au alăturat unui startup de tip blockchain, numit R3 CEV, pentru a dezvolta standarde comune, și NASDAQ este pe cale de a începe utilizarea tehnologiei pentru a înregistra tranzacțiile cu titluri de valoare ale companiilor private.

Răspândirea de blockchains amenința monopolul celor din „afacerile bazate pe încredere” – instituțiile centralizate și birocratice, cum ar fi băncile, casele de compensare și autoritățile guvernamentale care sunt considerate suficient de “de încredere” să se ocupe de tranzacții. Chiar dacă unele bănci și guverne explorează utilizarea acestei noi tehnologii, alții vor lupta cu siguranță împotriva ei. Dar, având în vedere scăderea încrederii în guverne și bănci din ultimii ani, o modalitate de a crea mai mult control și transparență ar putea fi un lucru chiar bun.

Elaborarea regulamentelor pentru blockchains în această etapă timpurie ar fi o greșeală: istoria tehnologiei peer-to-peer sugerează că este foarte probabil să fie nevoie de mai mulți ani înainte ca potențialul tehnologiei să devină clar. Între timp autoritățile de reglementare ar trebui să nu se amestece, sau ar putea găsi modalități de a găzdui noi abordări în cadrul structurilor existente, decât să riște să sufoce cu reguli exagerat de stricte o idee cu o evoluție rapidă.

Noțiunea de registre publice comune poate nu sună revoluționar sau sexy. Nici principiul dublei înregistrări sau companiile pe acțiuni nu păreau revoluționare la început. Cu toate acestea, la fel ca ele, blockchain este un proces aparent banal, dar care are potențialul de a transforma modul în care oamenii și întreprinderile cooperează. Fanaticii Bitcoin sunt captivați de idealul libertarian al unei monede digitale, poziționate dincolo de orice rază de acțiune a unei banci centrale. Adevărata inovație nu sunt monedele digitale, ci aparatul de încredere care le fabrică – și care promite multe altele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.