STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Marmaray, primul tunel feroviar pe sub Bosfor ce leagă Europa şi Asia

Astăzi a avut loc inaugurarea tunelului Marmaray, primul tunelul feroviar pe sub Bosfor ce leagă Europa de Asia, un proiect propus de un sultan otoman cu un secol şi jumătate în urmă.

Sursă: www.railwaypro.com
Sursă: www.railwaypro.com

Cu o lungime de 13,6 kilometri, dintre care 1,4 kilometri pe sub strâmtoarea Bosfor la 55 de metri adâncime, tunelul Marmaray va fi cel mai adânc tunel submarin de acest fel construit în lume, potrivit oficialilor turci.

Prin preluarea zilnică a circa 1,5 milioane de călători, se dorește ca tunelul să decongestioneze parţial traficul din Istanbul, mai ales în zona celor două poduri care traversează Bosforul.

Deși acordurile de finanţare fuseseră încheiate în toamna lui 2004, iar tunelul avea ca termen de finalizare o perioadă patru ani, importante descoperiri arheologice scoase la suprafaţă de săpăturile din timpul lucrărilor au provocat întârzierea lucrărilor. Printre descoperiri se numără şi un al patrulea port bizantin.

Tunelul este proiectat să reziste unor seisme de 9 grade, asigură Binali Yildirim, ministrul turc al transporturilor, deorece regiunea are o activitate seismică intensă.

Japonia a adus un aport semnificativ la finanţarea şi execuţia lucrării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.