STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Marea Britanie propune excluderea permanentă a Rusiei din G8

Premierul britanic David Cameron a declarat, în Camera Comunelor, că summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute „excluderea permanentă a Rusiei” din G8, scrie The Telegraph.

Putin-Cameron_2592050b„Eu cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri”, a declarat premierul britanic.

Preşedintele american, Barack Obama, a invitat marţi liderii G7 şi Uniunii Europene (UE) să se reunească săptămâna viitoare la Haga, în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre sancţiunile internaţionale luate în considerare în urma alipirii Crimeei la Rusia marţi.

Celelalte şapte state membre – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – şi-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summitului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest faţă de încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.

Comunitatea internaţională va „plăti un preţ foarte mare” dacă ezită să adopte sancţiuni clare faţă de „această anexare” a Crimeei de către Rusia, a adăugat David Cameron miercuri.

Curtea Constituţională rusă a validat miercuri, cu unanimitate, tratatul de alipire a Crimeei la Rusia semnat marţi de către preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce, pe teren, miliţii proruse ocupau sediul marinei ucrainene la Sevastopol, în Crimeea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.