STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Servicii & Comert & Logistica, Constructii & Imobiliare

Mall-ul Promenada se extinde

Fondul sud-african de investiţii NEPI intenţionază să extindă cu peste 60% suprafaţa centrului comercial Promenada din zona Floreasca din Bucureşti şi are în curs de dezvoltare, inclusiv reconfigurări şi extensii ale activelor din portofoliu, proiecte de 371 milioane de euro, scrie Mediafax.

promenada_mall_2„Pentru a lărgi vadul comercial al centrului, grupul intenţionează să îl extindă cu aproximativ 25.000 metri pătraţi închiriabili de spaţii comerciale de modă şi zone de entertainment, scop pentru care a achiziţionat 1,2 hectare de teren, având în prezent autorizaţie pentru dezvoltarea a 50.000 metri pătraţi de birouri. Grupul intenţionează să solicite aprobarea de re-zonare a terenului achiziţionat, pentru a dezvolta o extensie cu întrebuinţare mixtă, în care să fie integrate birouri de clasa A”, se arată în raportul financiar al fondului remis Bursei de Valori Bucureşti.

NEPI a achiziţionat Promenada Mall, cu 40.300 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din Bucureşti, unde deţine şi două clădiri de birouri. Centrul a fost deschis în 2013 şi este amplasat într-o zonă care s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, inclusiv birouri de clasa A şi infrastructură.

„Un număr de 385.000 de persoane locuiesc la 15 minute distanţă de mers cu maşina şi se estimează că 24.000 de angajaţi lucrează în birourile din apropiere, la zece minute de mers pe jos, iar alţi 135.000 rezidenţi locuiesc la 20 de minute de mers”, se menţionează în raport.

În ultimii ani NEPI şi-a crescut constant investiţiile în dezvoltări în România, fiind cel mai activ investitor pe piaţa imobiliară locală. „Dezvoltările şi reconfigurările realizate în ultimii patru ani au contribuit substanţial la profitul distribuibil periodic pe acţiune. Dezvoltările NEPI aflate în curs, inclusiv reconfigurări şi extensii ale achiziţiilor efectuate, au crescut la 547 milioane euro (estimat la costuri), din care 176 milioane euro s-au cheltuit până în decembrie 2014. Aceasta reprezintă o creştere de 161 milioane euro în comparaţie cu anul anterior”, se afirmă în raport.

NEPI are în dezvoltare centrul comercial Mega Mall de lângă Arena Naţională din Bucureşti, cu o suprafaţă de 72.100 de metri pătraţi şi care urmează să fie deschis în al doilea trimestru al anului 2015. Investiţia este estimată la 165 de milioane de euro.

O altă investiţie importantă este extensia centrului comercual City Park din Constanţa, achiziţionat în luna ianuarie a anului trecut. Grupul a înregistrat progrese cu privire la extensia de 20.200 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, pe lângă cei 29.284 metri pătraţi deja existenţi. Fondul a obţinut autorizaţia de construcţie pentru un cinematograf de zece ecrane Cinema City, care va deţine cea de-a doua sală 4DX din ţară (prima va fi în Mega Mall).

NEPI a obţinut de asemnea, autorizaţiile necesare pentru extinderea şi reconfigurarea cu 10.600 metri pătraţi a Deva Shopping Centre, în urma căreia vor fi construite zone comerciale de modă şi de entertainment, inclusiv un cinematograf cu şase ecrane. Deschiderea este preconizată pentru septembrie 2015.

Lucrări similare sunt prevăzute şi pentru Severin Shopping Center din Drobeta-Turnu Severin, proiectul de extindere în primă fază prevăzând 9.700 metri pătraţi, inclusiv un cinematograf cu şase ecrane. Şi acest proiect va fi finalizat în septembrie 2015.

Pe de altă parte, rămâne încertă data de deschidere a centrului comercial pe care NEPI vrea să-l dezvolte în Timişoara pe un teren de 18 de hectare cumpărat în 2013. Intenţia investitorului este să dezvolte pe faze un mall regional cu 80.000 metri pătraţi închiriabili, din care pentru prima fază de 55.700 de metri pătraţi, inclusiv un hipermarket Carrefour a fost începută construcţia în decembrie 2014.

„Data deschiderii nu a fost încă decisă”, se arată în raport.

NEPI este în curs de obţinere a autorizaţiilor de construcţie şi pentru un centrul comercial la Piatra Neamţ de 29.300 de metri pătraţi pe un teren de 7,4, preconizată că va fi deschis pe parcursul anului 2016.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.