STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Lukoil continua sa investeasca in explorarea Marii Negre inca 200 mil. dolari

 

foraj marinLukoil Overseas, divizia internationala de explorare si productie a grupului petrolier rusesc Lukoil, planifica pentru anul acesta forarea a doua sonde noi in perimetrul offshore Trident din Marea Neagra, unul dintre cele doua blocuri pe care grupul le are in concesiune.

Lukoil a cheltuit deja, anul trecut, 189 de milioane de dolari, de 27 de ori mai mult fata de 2013, pentru activitati de explorare si productie in Romania, zona promitatoare pentru grupul petrolier rusesc, alaturi de Irak, regiunea caspica si Uzbekistan.

Pentru a fora o sonda la mare adancime offshore sunt necesare fonduri cuprinse intre 100 si 150 milioane de dolari, potrivit datelor puse la dispozitia publicului de catre companie.

Pentru resursele minerale din Marea Neagra se bat mai multe companii, iar competitia devine acerba mai ales dupa ce, recent, gigantul Carlyle Group, cea mai mare firma de private equity din lume, cu un portofoliu de active de 194 miliarde de dolari, a platit 42,5 milioane de dolari pentru a prelua toate perimetrele offshore pe care le detineau canadienii de la Sterling.

Oricum, riscurile sunt enorme, exisand o sansa din cinci de a descoperi ceva, iar costurile pe masura. Reprezentantii Lukoil au sustinut inca din 2011 ca pariul are sens, in contextul in care isi doresc intarirea pozitiei in sud-estul Europei.

Inca de atunci, gigantul rusesc Lukoil anunta ca este dispus sa investeasca pana la 300 milioane de dolari in faza de explorare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.