STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, EUROPA, Concurenta & Protectie Consumator, Politica Energetica

Livrările de gaze prin Turkish Stream ar putea începe în decembrie 2016

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, au convenit joi ca livrările de gaze prin noul gazoduct Turkish Stream să înceapă în decembrie 2016, a anunţat gigantul rus într-un comunicat, citat de portalul Sputnik, scrie Mediafax.

Turkish Stream„Negocieri importante şi foarte constructive au avut loc astăzi (joi). Am convenit ca gazoductul Turkish Stream să fie pus în funcţiune în decembrie 2016. Acest termen va sta la baza calendarului de lucrări al proiectului Turkish Stream”, a declarat Miller, citat în comunicat.

Gazprom şi compania turcă Botas au semnat la 1 decembrie un memorandum privind construcţia unei pipeline cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an care va lega Rusia de Turcia prin intermediul Mării Negre. Având o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, gazoductul va asigura transportul a 47 de miliarde de metri cubi de gaze către un punct situat la frontiera între Turcia şi Grecia.

Gazprom şi Botas au stabilit deja itinerarul tronsonului submarin al noului gazoduct. Tronsonul submarin va urma pe o distanţă de 660 de kilometri itinerarul prevăzut pentru gazoductul South Stream, după care îşi va schimba direcţia pentru a parcurge 250 de kilometri către partea europeană a Turciei.

În februarie 2015, cele două societăţi au stabilit şi itinerarul tronsonului terestru. Gazoductul va ieşi din mare în apropierea satului Kiyikoy şi va ajunge la frontiera dintre Turcia şi Grecia în apropiere de satul Ipsala. Partea terestră a gazoductului va avea o lungime de 180 de kilometri.

Turcia este – după Germania – a doua piaţă de desfacere pentru Gazprom. În 2014, grupul rus a exportat către Turcia 27,4 miliarde de metri cubi de gaze. Livrările sunt efectuate prin gazoductul submarin Blue Stream, care asigură 65% din necesarul de gaz al Turciei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.