STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Balanta de Plati & Politica Valutara

Liviu Voinea: Preturile nu vor creste dupa adoptarea monedei euro

Liviu VoineaPreturile nu vor urca odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o conferinta pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

„Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor”, a afirmat ministrul delegat pentru Buget.

In opinia sa, trecerea la euro este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca. „Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. (…) Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri”, a spus Liviu Voinea.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat, pe 6 mai, ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. In context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca obiectivul de adoptare a monedei unice europene in 2018-2019 nu este in afara realitatii, dar are nevoie de un consens politic puternic si de evaluarea consecintelor, in special a celor legate de alinierea preturilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.