STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Integrare EUROPEANA

Lituania preia de la 1 iulie 2013 preşedinţia Consiliului UE sub semnul unei apropieri de fostele republici sovietice

Lituania, care succede Irlanda la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene  de la 1 iulie, are intenţia unei apropieri de fostele republici sovietice, iniţiativă percepută de Moscova ca o ingerinţă în zona sa de influenţă. Lituania va găzdui în noiembrie un summit între UE şi 6 state din Parteneriatul Estic – Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.

Sursă: www.eu2013.lt
Sursă: www.eu2013.lt

„Europa trebuie să înţeleagă că momentul este crucial ca partenerii din est să se apropie de Uniunea Europeană. Dorim să ajutăm aceste ţări”, a declarat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite într-un interviu pentru AFP.

În timpul summitului Parteneriatului Estic, Ucraina ar putea semna un acord de asociere comercială cu UE, aflat în discuţie de mult timp.UE a indicat în mai multe rânduri că vrea să regleze cu autorităţile de la Kiev mai multe probleme legate de drepturile omului şi în special detenţia fostului premier Iulia Timoşenko.

Autorităţile din Rusia, care presează Ucraina să intre în uniunea vamală rusă, sunt îngrijorate de concurenţa venită din partea Parteneriatului Estic. „Suntem oarecum îngrijoraţi de apelurile lansare de anumiţi lideri politici, pentru a dicta unor ţări din Parteneriatul Estic alegerea unei asocieri sau a alteia”, a declarat joi ambasadorul rus în Lituania, Vladimir Şikvadze, cotidianului Vilniaus Diena.

După acordul politic de la Bruxelles privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, preşedinţia lituaniană trebuie să negocieze detaliile programului de 960 miliarde de euro.

La 1 ianuarie 2014 preşedinţia Consiliului UE va fi preluată de Grecia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.