STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA

Lituania poate intra în zona euro la 1 ianuarie 2015

Deoarece îndeplineşte toate criteriile de convergenţă, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) au aprobat intrarea Lituaniei în zona euro la 1 ianuarie 2015, statul baltic urmând să devină al 19-lea membru al uniunii monetare.

Decizia trebuie să fie aprobată de liderii europeni, apoi de miniştrii de Finanţe, la jumătatea lunii iulie, fiind necesar şi acordul Parlamentului European.

images (2)Comisarul însărcinat cu afacerile economice, Olli Rehn, a salutat politica bugetară şi reformele economice serioase ale Lituaniei, care au condus la o creştere impresionantă a prosperităţii cetăţenilor lituanieni.

Premierul lituanian Algirdas Butkevicius consideră că acest acord este o etapă spre o dezvoltare mai rapidă şi o viaţă mai bună pentru populaţia ţării. „Eforturile noastre şi munca pe care am depus-o au fost apreciate”, a declarat acesta. El a adăugat că, ţinând cont de evenimentele de la frontierele ţării, adoptarea euro dobândeşte o importanţă mai mare.

Lituania, ţară cu 3 milioane de locuitori şi membră a UE din 2004, urmează drumul Estoniei şi al Letoniei, care au adoptat moneda unică în 2011, respectiv 2014. Autorităţile de la Vilnius văd euro ca o protecţie faţă de Rusia şi o modalitate de întărire a poziţiei politice a ţării în Europa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.