STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, EUROPA, Politica Energetica

Lituania instalează un terminal de gaz natural lichefiat în Marea Baltică și scapă de dependenţa faţă de Gazprom

Lituania a încheiat instalarea terminalului de gaz natural lichefiat (GNL) „Independence” din Marea Baltică, ceea ce va permite ţării baltice să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, spărgând monopolul Gazprom asupra pieţei locale, transmite Mediafax.

1391789062316Vasul de 294 de metri a fost închiriat pe o perioadă de 10 ani de la Hoegh LNG din Norvegia, care va asigura mentenanţa terminalului şi personalul. Lituania a semnat un contract de furnizare de gaz natural lichefiat cu producătorul Statoil din Norvegia, care va începe livrările de marţi.

Terminalul va permite Lituaniei să cumpere 540 de milioane de metri cubi de gaz anul viitor, pentru ca ulterior să poată ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la furnizorul norvegian.

În prezent, Lituania are un contract de livrare cu Gazprom din Rusia, care va expira însă la finalul anului 2014. Anul trecut, Lituania a cumpărat 2,7 miliarde de metri cubi de gaz de la gigantul rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Günter Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat că instalarea acestui terminal reprezintă un pas mare făcut de Lituania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, care asigură competitivitatea preţurilor şi garantează siguranţa livrărilor de gaze în regiune.

Terminalul de gaze naturale instalat în Marea Baltică asigură şi celorlalte ţări baltice, Estonia şi Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, potrivit analiştilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.