STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Piata de Capital - BVB, Banci & BNR

Listarea companiilor de stat, singurul instrument de transparentizare

Mugur IsarescuListarea la bursa a societatilor de stat reprezinta singura decizie ce a dus la transparentizarea activitatii acestora, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte pe tema dezvoltarii pietei de capital din Romania.

„Listarea companiilor de stat la bursa, ca mijloc de privatizare, este un instrument esential si singurul care a functionat cu succes pentru a creste transparenta si a asigura responsabilitatea corporativa a acestora”, a afirmat guvernatorul BNR.

El a vorbit, cu aceasta ocazie, si despre importanta reluarii legaturii intre pietele financiare si autoritati, fiind modalitatea prin care piata de capital poate deveni cu adevarat o alternativa viabila la sistemul bancar pentru finantarea companiilor. Dar, pentru ca acest parteneriat sa functioneze, trebuie evitate trei capcane, atrage atentia Mugur Isarescu: tendinta de diferentiere intre investitorii straini si romani, excesul de reglementare de pe piata bursiera si tendinta de a face lucrurile repede, mai ales intr-un an electoral, cand tentatia politizarii este mare.

Potrivit guvernatorului BNR, suprareglementarea pietei de capital nu este deloc benefica: „multe dintre actele de reglementare a pietei de capital sunt acte birocratice, multe din ele inutile. Sa nu cadem intr-un exces de reglementare”.

Pe de alta parte, Isarescu este de parere ca nu trebuie „sa ne propunem sa facem repede ce nu am facut in 20 de ani”. „Ne trebuie rabdare si capacitatea de a explica de cate ori este nevoie toate aceste probleme. Intr-un an electoral, exista tendinta de politizare si, astfel, efortul nostru va fi dat peste cap. Daca publicul nu intelege masurile pe care vrem sa le luam, este numai vina noastra”, a adaugat seful Bancii Centrale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.