STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Buget & Finantare Deficit, Balanta de Plati & Politica Valutara

Liderii zonei euro zone nu exclud falimentul Greciei

bce2Oficiali europeni de rang inalt au discutat, pentru prima data, posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata, din cauza impasului in negocierile cu creditorii internationali, potrivit unor surse citate de Reuters.

In apropierea reuniunii Eurogrupului, de saptamana viitoare, oficialii europeni au stabilit, joi seara, existenta a trei posibile scenarii cu privire la Grecia ce se pot intampla pana la sfarsitul acestei luni. Cel mai putin probabil scenariu este incheierea unui acord prin care Grecia sa accepte reforme in schimbul transei de 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata.

Al doilea scenariu ar fi o noua extindere a actualului program de asistenta financiara, care expira luna aceasta. Grecia a amanat, saptamana trecuta, o plata ce trebuia rambursata catre FMI pana la data de 5 iunie si intentioneaza sa cumuleze intr-o singura suma toate transele in valoare de 1,7 miliarde de dolari, transe ce trebuie returnate Fondului in cursul acestei luni.

Al treilea scenariu avut in vedere de oficiali, pentru prima data la nivel inalt in UE, ar fi acceptarea ideii ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata. Intalnirea de joi seara s-a incheiat fara adoptarea unei decizii sau a unei concluzii.

Majoritatea oficialilor sustin ca este putin probabil ca reprezentantii UE, BCE si FMI sa ajunga la timp la un acord, pentru ca Grecia sa primeasca cei 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata.

„Ar insemna ca in urmatoarele zile sa se inregistreze progresele care nu s-au realizat in ultimele saptamani. Reactia BCE si a FMI, dar si a unor state membre este extrem de sceptica”, sustin sursele citatea de Reuters.

Alte surse au declarat ca reprezentantii Greciei s-au angajat sa faca tot ce este posibil pentru a se ajunge la un acord la timp. In acest caz s-ar putea semna un acord la reuniunea Eurogrupului din 18 iunie, de la Luxemburg. Dar, chiar si asa, spun oficialii, acordarea transei pana in 30 iunie ar fi dificila, deoarece este nevoie de timp pentru finalizarea tuturor procedurilor necesare.

Totodata, „pentru prima data s-a discutat un Plan B pentru Grecia”, sustin sursele, caz in care vor fi impuse controale asupra capitalului pentru a se preveni iesirea unor sume mari in euro din Grecia si vor fi introduse IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia).

Introducerea IOU ar putea face parte din scenariul in desfasurare in cazul Greciei, sustin analistii. Goldman Sachs International avanseaza ideea aranjamentelor valutare din Muntenegru si Kosovo, ca posibile scenarii pentru „situatiile hibride ce ar putea aparea in Grecia”. „IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne si ar circula alaturi de euro„, dupa cum se arata intr-un raport al Goldman Sachs.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.