STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Liberalizarea prețului gazelor pentru industrie va fi realizată până la sfârșitul lui 2015

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a anunțat liberalizarea prețului gazelor pentru industrie până la 31 decembrie 2015. 

sursa: business24
sursa: business24

Măsura prevede furnizarea gazelor naturale  către clienții noncasnici la preț reglementat și în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2014. În cazul în care  prețul de comercializare a producției interne și prețul european de import duce la o instabilitate în piață, termenul se prelungește pănă la 31 decembrie 2015.

În ceea ce privește liberalizarea prețului gazelor pentru clienții casnici, aceasta se va face la finele anului 2018, așa cum a fost stabilit în calendarul privind liberalizarea pieței gazelor.

Prețurile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali, se vor scumpi cu 3% la 1 octombrie 2013, iar, la nivelul anului 2014, sunt așteptate majorări de 4% la 1 ianuarie , de 5%  la 1 aprilie, de alte 5% la 1 iulie și de 4% la 1 octombrie 2014.

În prezent 25% din consumul de gaze al României provine din import , unde pretul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producție internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, aproape dublu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.