STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

Leul se întărește pe fondul optimismului piețelor externe

Leul s-a întărit față de euro și moneda europeană luni, în prima zi după ce Guvernul a anunțat că abrogă ordonanța care a scos românii în stradă. Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România spune că situația macroeconomică, dar și conjunctura favorabilă sunt cauzele care au susținut leul, informeaza Mediafax.

Cursul valutar anunțat luni de BNR indică o creștere a monedei naționale față de principalele valute. Astfel, un euro a fost cotat la 4,5095 lei, iar moneda americană la 4,1994 lei.

“Piața valutară a avut o abordare mai relaxată începând chiar cu ultimele zile ale săptămânii trecute, de la sesiunea de joi și vineri. Față de acele momente, leul a mai câștigat astăzi teren. Însă nu este o mișcare foarte puternică. Acest lucru înseamnă, de fapt, că piețele consideră că avantajele poziționării macro a României sunt de natură a diminua efectele negative ale instabilității. Altfel spus, piețele au ținut cont de perspectivele macro, pentru că poziția noastră în regiune, dar și la nivelul UE, era bună anul trecut . Premisele anul acesta sunt optimiste, de creștere economică consistentă, în ciuda unui buget prea optimist. Punând în balanță cu preocupările din plan politic, ele nu au speriat capitalul străini și nici pe cel autohton astfel încât să ducă la o depreciere accentuată a leului și la fluctuații de dobânzi, cu excepția situației de la jumătatea săptămânii trecute când am avut un efect intens, dar de scurtă durată. Asta nu ar înseamnă că avem un cec în alb din partea piețelor globale fiindcă această situație se leagă si de o conjunctură în care bursele externe au o tentă optimistă. Iar bursele din Statele Unite sunt la maxime istorice”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.