STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Finante & Servicii Profesionale, Balanta de Plati & Politica Valutara

Leul moldovenesc a scăzut la cel mai mic nivel faţă de dolar din ultimii 21 ani

Leul moldovenesc s-a depreciat luni la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii 21 de ani, în contextul în care economia Rusiei, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, se îndreaptă către recesiune în urma sancţiunilor impuse de ţările din Occident, scrie Mediafax.

leu moldovenescLeul moldovenesc a scăzut cu 5,3% la 20,475 unităţi pentru un dolar, cea mai joasă cotaţie începând cu 1994, de când Bloomberg a început să arhiveze datele privind evoluţia monedei din Republica Moldova.

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 24% faţă de dolar, a treia cea mai slabă performanţă la nivel global, după grivna ucrainiană şi rubla belorusă.

Economia Moldovei, o ţară cu 3,6 milioane de locuitori, este afectată de scăderea exporturilor către Rusia şi Ucraina, pe fondul conflictului dintre acestea din urmă.

Exporturile Moldovei către cele două ţări au totalizat 508,2 milioane de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, în scădere cu 41% de la 716,1 milioane de dolari în aceeaşi perioadă din 2013. Exporturile către Rusia s-au redus cu 31%, iar cele către Ucraina cu 20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din Republica Moldova.

„Cea mai mare presiune este resimţită dinspre Rusia, care rămâne principalul importator pentru produsele din ţările din Comunitatea Statelor Independente. În cazul Moldovei, declinul grivnei şi al economiei Ucrainei în general intensifică efectul negativ pe leu”, a declarat pentru Bloomberg Vladimir Osakovski, economist şef al Bank of America din Moscova.

Cetăţenii moldoveni care lucrează în străinătate au trimis anul trecut în ţară 1,6 miliarde de dolari, din care 994 milioane au provenit din Rusia, potrivit datelor băncii centrale de la Chişinău. Raportat la 2013, remiterile către Republica Moldova au scăzut anul trecut cu 31%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.