STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Servicii & Comert & Logistica, Insolventa & Lichidatori

Leonardo intra in faliment dupa ce a acumulat datorii de peste 100 mil. lei

Leonardo magazinDupa ce a inchis o noua serie de magazine, inclusiv cel online, Leonardo a intrat in faliment, in urma cererii de declansarea a procedurii falimentului a sase creditori: Relax Shoe, Nre Sibiu City, Suceava City, RBS Bank, Unicredit Bank si Rivium Galeria Mall.

In 2012, administratorii judiciari ai Casei de Insolventa Transilvania spuneau ca firma Leonardo, detinatoarea celui mai mare lant de magazine de incaltaminte din tara, a intrat in insolventa in timp util, putand fi astfel salvata. Dar, iata, ca falimentul nu a putut fi evitat, in conditiile in care firma a acumulat datorii foarte mari, de peste 100 milioane de lei.

„Procedura de reorganizare a Leonardo nu a fost zadarnica, asa s-au recuperat o parte din creante si brandul a ramas in viata inca sase ani, pe vreme de criza. Rolul nostru, ca specialisti in insolventa, este in primul rand sa ne asiguram ca se recupereaza creantele intr-un cuantum cat mai mare. Reorganizarea permite recuperarea in timp a unei valori mai mari de creante decat in cazul unui faliment direct”, afirma Ioana Trasca, brand managerul CITR, in presa bihoreana.

Leonardo a inchisa o noua serie de magazine, inclusiv cel online, iar din cei 117 angajati, cati mai are acum, 14 au primit preavize de disponibilizare.

Odata admise cererile privind falimentul Leonardo, compania va fi scoasa la vanzare pentru plata datoriilor, iar in final societatea va fi radiata din Registrul Comertului. Numele va fi dus mai departe, insa, intrucat patronul, Florin Panea, si-a extins afacerile in mai multe domenii, de la constructii (Leonardo Civila), productia si vanzarea de mobilier (Leonardo Design, Leonardo Prod si Leonardo Mobex), pana la tranzactii imobiliare (Leonardo Trading).

Panea a deschis, de asemenea, unul dintre cele mai mari magazine de tip discount din tara, Stock House, cu tot felul de produse ieftine. Inclusiv magazinele Leonardo au fost trecute pe alta firma.

Pe 27 mai 2014, Leonardo anunta ca ia in calcul si alte solutii pentru a continua plata datoriilor catre creditori, cum ar fi vanzarea unor active sau a unui pachet de actiuni, dar si intrarea pe noi piete, precum cea a vanzarilor auto, prin transformarea in „consignatie auto” a unui teren de 2,5 hectare pe care firma il detine in Calea Clujului, potrivit publicatiei Bihoreanul.

Pe termen scurt, masurile de reorganizare a companiei au dus la o reducere a cheltuielilor si la o crestere a profitului de 5%, insa prelungirea crizei si cresterea concurentei i-au inrautatit situatia financiara. Pe langa asta, odaa intrata la categoria rau-platnicilor, compania n-a mai beneficiat de credite comerciale din partea furnizorilor, care au inceput sa conditioneze livrarile de marfa de plata pe loc sau chiar in avans.

Cert este ca, dupa patru ani in care a incercat sa isi revina, Leonardo a pierdut lupta, iar la inceputul acestui an a ajuns din nou in incapacitate de plata. Din totalul datoriilor a caror achitare si-a asumat-o in 2010, a reusit sa plateasca 39,945 milioane de lei, ramanand cu debite de 59,835 milioane de lei, potrivit aceleiasi publicatii. Astfel, sase creditori – Relax Shoe, Nre Sibiu City, Suceava City, RBS Bank, Unicredit Bank si Rivium Galeria Mall – au cerut declansarea procedurii falimentului firmei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.