STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Legislaţie pentru obligaţiuni ipotecare, în dezbatere publică

Legislaţia privind obligaţiunile ipotecare, instrumente care permit instituţiilor de credit să se finanţeze la costuri mai reduse, a fost finalizată, un proiect de ordonanţă de guvern fiind pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe.

judecator-400x250Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare ar putea avea loc spre jumătatea anului, deoarece după intrarea în vigoare a noii legislaţii este nevoie şi de reglementări secundare emise de BNR, care să stabilească modul de aplicare a legii.

„BNR stabileşte prin reglementări con­diţiile şi procedura pentru obţinerea autorizaţiei de a efectua o emisiune de obligaţiuni garantate cu creanţe, documentaţia care trebie să înso­ţească cererea, precum şi termenul de soluţionare a acesteia. (…) BNR va emite reglementări în aplicarea pre­zentei ordonanţe în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia“, se arată în proiectul publicat pe mfinante.ro.

Consiliul BNR aprobase la finalul anului trecut proiectul de ordonanţă privind emisiunile de obligaţiuni ipotecare, iar în toamna trecută proiectul fusese dezbătut de bancheri şi de oficialii BNR. Deşi există și o lege din 2006 care reglementează emisiunea de obligaţiuni ipotecare, bancherii spun că aceasta este deficitară, astfel că nu au realizat nicio emisiune de acest tip până acum.

Noua legislaţie vine în contextul în care bancherii au strâns un portofoliu important de credite ipotecare în ultimii ani, care ajunge la peste 40 miliarde de lei (9 miliarde euro).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.