Legislatie & Mediu de Afaceri, Antreprenoriat

Romanian Business Leaders Summit 2014

RBLSummit2014A treia editie a Romanian Business Leaders Summit, desfasurata la Bucuresti pe 13 si 14 februarie, a readus in atentia comunitatii de business proiectele care se vor derula si dezvolta anul acesta, subliniind rezultatele obtinute pana acum:

 

 • 101 companii de la stres la succes – program de mentorat in business destinat afacerilor cu vanzari de minim 100,000 euro si minim 3 angajati. 68 de antrenori in business au selectat 60 de antreprenori ale caror afaceri au cumulat 22,5 milioane euro in 2012 si 800 de angajati.
 • 1001 startups – program de mentorat pentru SRL-D-uri, intr-un parteneriat cu Ministerul IMM-urilor. Programul pune la dispozitie o platforma online de mentorat, beneficiaza de participarea a 50 de mentori, a stabilit 9 relatii de mentorat.
 • „Vreau sa fiu antreprenor” – este o serie de conferinte pentru liceeni, care s-a derulat pana acum in 12 orase. 40 de vorbitori s-au adresat catre 2.500 liceeni din peste 100 de licee, iar anul acesta va debuta Editia a II-a a programului
 • Ateliere de Antreprenoriat – succesiune de 7 ateliere pentru antreprenori, 7 profesori care impreuna cu invitatii lor trateaza o anumita tema relevanta pentru derularea unei afaceri. Cele doua editii de pana acum au strans 100 de participanti, iar urmatoarea editie incepe pe 15 martie
 • Ghid Practic pentru Antreprenori – este o lucrare lansata in 2012 cu contributia a 10 antreprenori si sefi de companii din Romania. Cele 5000 de exemplare tiparite au fost epuizate pana in decembrie 2013, urmand ca in martie acest an sa apara o editie adaugita.
 • Barometrul Bunei Guvernari – cercetare trimestriala prin care se masoara perceptia liderilor din business despre calitatea actului de guvernare. 6 ministere sunt evaluate prin prisma a 3 indicatori – transparenta si lupta anticoruptie, competenta si capacitate de implementare, eficienta in folosirea resurselor.

In stadiu de definitivare se afla alte doua proiecte de impact, anume „Clean Business” axat pe etica in afaceri si un altul pe educatie.

 

EY Romania impreuna cu Romanian Business Leaders au derulat studiul „Antreprenorii vorbesc 2013” ale carui concluzii au fost prezentate in timpul lucrarilor Summit-ului. Principalele idei sunt reflectate in cele ce urmeaza:

Cei 5 piloni care faciliteaza antreprenoriatul:

 •  acces la finantare de tip „seed”, „start-up”, expansiune si capital de crestere
 •  un cadru de reglementare si impozitare, legislatie si politici publice care spriina antreprenoriatul. Se poate reflecta in facilitati fiscale si in cat de usor se incepe o afacere
 • cultura antreprenoriala: toleranta la risc si la esec, cultura inovatiei si a cercetarii, preferinta pentru a fi propriul stapan si a actiona pe cont propriu, aprecierea bunastarii create prin forte proprii;
 • educatie si formare: nivel pre-universitar, universitar, cursuri antreprenoriale specifice, educatie informala/invatare continua
 • sprijin coordonat din partea comunitatii de business: mentori, asociatii si cluburi de antreprenori, incubatoare de afaceri, parcuri si centre de afaceri

 

IMM-urile din Romania (<250 angajati/firma) asigura ocuparea a 66% din numarul de salariati, aproape de media europeana de 67%.

Principalele cinci instrumente la care antreprenorii se uita pentru a-si finanta afacerea sunt: creditele bancare, fondurile de investitii de tip „venture capital”, business angels, Private Equity si microfinantarea. Ajutorul de stat, incluzand aici fondurile europene si celelalte forme de sprijin ocupa un loc 6 in lista de prioritati, iar Bursa de Valori este avuta in vedere de circa 5% dintre antreprenori.

Primele 3 tipuri de masuri care ar inlesni derularea afacerilor antreprenoriale sunt, in opinia respondentilor: facilitatile fiscale pentru investitiile in companii mici, sisteme de reglementare simplificate ale afacerilor si acordarea de garantii pentru credite.

Una din intrebarile cheie de la capitolul „Cultura antreprenoriala” in cadrul studiului „Antreprenorii vorbesc 2013” a fost: Cum credeti ca este perceput esecul in afaceri in Romania?

– 34% il considera o bariera in viitoarele afaceri,

– 24% un esec in cariera, iar

– 23% considera ca esecul indica lipsa abilitatilor necesare;

– doar 9% cred ca nu are un impact asupra viitoarelor afaceri, iar 5% il vad drept prilej de invatare.

 

Pentru imbunatatirea culturii antreprenoriale, factorii cu cel mai mare impact in urmatorii 3 ani ar putea fi:

– imbunatatirea comunicarii povestilor de succes ale antreprenorilor

– promovarea oportunitatilor de cariera oferite de antreprenoriat

– cresterea gradului de acceptare a esecului in afaceri.

 

Un alt aspect important in dezvoltarea unei culturi antreprenoriale este imbunatatirea perceptiei asupra antreprenorilor. Implicarea autoritatilor prin politici publice de incurajare a afacerilor, dar si coagularea mediului de business si a societatii civile in a sublinia si dezvolta exemplele pozitive, pot consolida teritoriul pentru cresterea antreprenoriatului in Romania. Un exemplu de colaborare in acest sens este programul 1001 Start-up-uri, in care mentorii din RBL deruleaza acest proiect in parteneriat cu Ministerul IMM-urilor.

 

La capitolul Reglementare si impozitare, cele mai multe concluzii s-au indreptat catre simplificarea sistemului fiscal si catre modelarea acestuia corespunzator fazei de dezvoltare in care se afla afacerile.

Educatia si formarea tinerilor in perspectiva unor activitati antreprenoriale poate fi influentata pozitiv de promovarea povestilor de succes ale antreprenorilor. Consolidarea tesutului antreprenorial se poate face prin mentorat in cadrul hub-urilor de afaceri.

Dupa cum observa Marius Ghenea, citat in cadrul studiului, „multe incubatoare si acceleratoare de business in Romania functioneaza ca afaceri de real-estate, adica avem niste spatii si incercam sa le valorificam oferind posibile avantaje pentru antreprenorii aflati la inceput de drum. Dar nu este suficient. Un incubator sau accelerator trebuie sa ofere si elemente de networking, finantare, mentorat si educatie antreprenoriala.”

 

Din punctul de vedere al ajutorului coordonat, 40% dintre antreprenorii chestionati considera ca lucrurile s-au imbunatatit in ultimul an. Acestia semnaleaza schemele de creditare pentru micii intreprinzatori, programele guvernamentale pentru start-up-uri, garantiile pentru credite, incubatoare ale universitatilor sponsorizate de guvern, workshop-uri pentru antreprenori, sustinere pentru femeile antreprenor si altele.

Cel mai mare impact pentru sprijinul coordonat este considerat a veni din partea programelor guvernamentale, apoi din partea cluburilor de antreprenoriat si asociatii, programelor de antreprenoriat, incubatoarelor de afaceri, respectiv worskhop-urilor.

 

Puteti accesa integral studiul „Antreprenorii vorbesc 2013” 

Prezentarile din cadrul Summit-ului le puteti gasi aici

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.