EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri

De ce SUA este mai bogată decât oricare altă țară mare din lume

În fiecare an, Statele Unite ale Americii produc mai mult pe persoană decât cele mai multe economii avansate, conform unui articol semnat de Martin S. Feldstein in Harvard Business Review. În 2015, PIB-ul real pe cap de locuitor a fost de 56.000 de dolari în Statele Unite. PIB-ul real pe cap de locuitor în același an a fost de numai 47.000 dolari în Germania, 41.000 dolari în Franța și Marea Britanie și doar 36.000 în Italia, ajustând puterea de cumpărare.

Pe scurt, SUA rămâne mai bogată decât țările apropiate. Dar de ce?

Mă pot gândi la 10 trăsături care disting America de celelalte economii industriale, pe care le prezint într-un eseu pentru Biroul Național de Cercetări Economice (National Bureau of Economic Research), din care acest articol este adaptat.

O cultură antreprenorială. Persoanele din S.U.A. demonstrează dorința de a începe afaceri și de a le dezvolta, precum și dorința de a-și asuma riscuri. Există o pedeapsă mai mică în cultura S.U.A. pentru a eșua și a o lua de la capăt. Chiar și studenții care au mers la facultate sau la o școală de afaceri arată această dorință antreprenorială și se auto-întăresc: succesele din Silicon Valley, cum ar fi Facebook, inspiră un spirit antreprenorial.

Un sistem financiar care sprijină antreprenoriatul. Statele Unite au un sistem mai dezvoltat de finanțare prin acțiuni (capital) decât țările din Europa, inclusiv angel investors  care doresc să finanțeze întreprinderile noi și o piață de capital de risc foarte activă, care ajută la finanțarea creșterii acestor întreprinderi. De asemenea, avem un sistem bancar descentralizat, incluzând mai mult de 7.000 de bănci mici, care oferă credite antreprenorilor.

Universități de cercetare de primă clasă. Universitățile din SUA produc o mare parte din cercetarea de bază care sprijină antreprenoriatul high-tech. Membrii facultății și absolvenții doctorali își petrec adeseori timpul cu întreprinderile din apropiere, iar cultura universităților și a întreprinderilor încurajează această suprapunere. Cele mai importante universități de cercetare atrag studenți talentați din întreaga lume, mulți dintre ei ajungând să rămână în Statele Unite.

Piețe ale muncii care, în general, conectează lucrătorii și locurile de muncă fără obstacole din partea sindicatelor mari, întreprinderilor de stat sau reglementărilor privind munca excesiv de restrictive. Mai puțin de 7% din forța de muncă din sectorul privat din S.U.A. este sindicalizată și nu există practic întreprinderi de stat. În timp ce SUA reglementează condițiile de muncă și angajările, regulile sunt mult mai puțin oneroase decât în Europa. În consecință, lucrătorii au șanse mai mari de a găsi un loc de muncă potrivit, firmele consideră că este mai ușor să inoveze și firmele noi consideră că este mai ușor să ia avânt.

O populație în creștere, inclusiv datorită imigrației. Populația în creștere a Americii înseamnă o forță de muncă mai tânără și, prin urmare, mai flexibilă și mai ușor de pregătit. Deși există restricții privind imigrația în Statele Unite, există, de asemenea, reguli speciale care oferă acces la economia Statelor Unite și o cale spre cetățenie (cărți verzi), pe baza talentului individual și a sponsorizării industriale. O „loterie a cărților verzi” separată oferă o cale oamenilor nerăbdători să vină în Statele Unite. Abilitatea țării de a atrage imigranți a fost un motiv important pentru prosperitatea sa.

O cultură (și un sistem fiscal) care încurajează munca grea și orele lungi. Angajatul mediu din Statele Unite lucrează 1.800 de ore pe an, mult mai mult decât cele 1.500 de ore lucrate în Franța și cele 1.400 de ore lucrate în Germania (deși nu la fel de mult ca 2.200+ în Hong Kong, Singapore și Coreea de Sud). În general, munca îndelungată înseamnă a produce mai mult, ceea ce înseamnă venituri reale mai mari.

O sursă de energie care face ca America de Nord să fie independentă energetic. Fracturarea gazelor naturale a oferit, în special, întreprinderilor din S.U.A. energie abundentă și relativ ieftină.

Un mediu de reglementare favorabil. Deși reglementările din S.U.A. sunt departe de a fi perfecte, ele sunt mai puțin împovărătoare pentru întreprinderi decât reglementările impuse de țările europene și de Uniunea Europeană.

O dimensiune mai mică a guvernului decât în alte țări industriale. Potrivit OCDE, cheltuielile guvernului SUA la nivel federal, de stat și local au constituit 38% din PIB, în timp ce cifra corespunzătoare era de 44% în Germania, 51% în Italia și 57% în Franța. Nivelul mai ridicat al cheltuielilor guvernamentale în alte țări implică nu numai o pondere mai mare a veniturilor obținute din impozite, ci și plăți de transfer mai mari care reduc stimulentele pentru a munci. Nu este o surpriză faptul că americanii lucrează foarte mult; au un stimulent suplimentar pentru a face acest lucru.

Un sistem politic descentralizat în care statele concurează. Concurența între state încurajează antreprenoriatul și munca, iar statele concurează pentru întreprinderi și pentru rezidenții individuali cu regulile lor juridice și regimurile fiscale. Unele state nu au impozite pe venit și au legi ale muncii care limitează sindicalizarea. Statele oferă universități de înaltă calitate cu taxe de studii reduse pentru studenții din statul respectiv. Ele concurează și în ceea ce privește regulile lor de răspundere legală. Sistemele juridice atrag atât noii antreprenori cât și marile corporații. SUA sunt, probabil, unice printre națiunile cu venituri mari în gradul ei de descentralizare politică.

Va menține America aceste avantaje? În cartea sa din 1942, Socialismul, capitalismul și democrația, Joseph Schumpeter a avertizat: capitalismul va intra în declin și va eșua, deoarece mediul politic și intelectual necesar capitalismului să înflorească va fi subminat de succesul capitalismului și de critica intelectualilor. El a susținut că partidele social-democrate alese prin vot popular vor crea un stat al bunăstării („the welfare state”) care ar restricționa antreprenoriatul.

Deși cartea lui Schumpeter a fost publicată mai mult de 20 de ani după ce se mutase din Europa în Statele Unite, avertizarea lui pare a fi mai potrivită pentru Europa astăzi decât pentru Statele Unite. Statul bunăstării a crescut în Statele Unite, dar mult mai puțin decât a crescut în Europa. Iar climatul intelectual din Statele Unite sprijină mult mai mult capitalismul.

Dacă Schumpeter ar fi fost astăzi cu noi, el ar putea să indice creșterea partidelor social-democratice din Europa și extinderea rezultată a statului bunăstării ca un motiv pentru care țările industriale din Europa nu s-au bucurat de aceeași creștere economică robustă ca cea din SUA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.