EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Telecom & IT-C & Online

5G lansat comercial în România ? Cine și din ce motiv „fură startul”? …și cât va costa oare licitația de spectru dedicat la ANCOM

 

Sursa foto: 5g.co.uk

România se găsește constant în topurile privind viteza Internetului – atât fix cât și mobil. Piaţa noastră „ultra-concurenţială” – relativ bine „arbitrată” și reglementată – și-a spus cuvântul și ne plasează mereu în compania unor ţări super-tehnologizate din Asia de Est, sau a celor Nordice …dintr-o Europa mai lentă în ce priveste netul.

„Noul Eldorado” promis de 5G – tehnologia cu viteze de transfer „standard” de 10 GigaBytes / secundă sună cam așa: se vor putea face operaţii în spitale la distanţă prin telemedicină, mașini autonome care nu mai fac accidente (latenţa informaţiilor senzorilor spre robotul A.I. conducător fiind spre zero), se vor putea transmite orchestre simfonice prin holograme la nivel HiFi și destule alte minunăţii din gama „Internet of Things” – cu precădere în domeniul manufacturier „Industry 4.0” !

Noul Eldorado” al 5G este însă ameninţat cu ÎNTÂRZIEREA în cazul României de 3 mari factori. Niciunul de talia vreunui „elefant în magazinul cu porţelanuri”, dar de talia a 3 pisici neascultătoare plimbându-se printre porţelanuri …cam da ! Le vom detalia:

  • Legislaţia neclară cu risc de penalizari majore fără A.C. (sancţiunile via OUG 114);

 

  • Miliardul de euro cerut de un fost lider politic (încarcerat azi) pe spectrul de frecvenţe dedicat – viitoarea licitaţie a ANCOM; chiar la 2 miliarde cu reînnoirea 4G!;

 

  • Războiul comercial și tehnologic al SUA contra liderului tehnologic chinez Huawei.

În plan legislativ, OUG 114 din Decembrie 2018 ameninţă să ne frâneze puternic în dezvoltarea următoarei generaţii de Internet mobil – standardul 5G.

Cu toate că – la insistenţele repetate ale mediului de afaceri local, deopotrivă români și străini (multinaţionalele mult hulite până recent), OUG 114 a fost „castrată”, îndulcită semnificativ pe zonele ţinând de Bănci (impozit de vreo 6 ori mai redus decât cerinţa initială) și Pensii Private (capital nou cerut de 10-11 ori mai redus) și chiar în Energie, pe Telecom încă lucrurile nu s-au clarificat.

Curs de Guvernare scrie că: << Licitația pentru 5G – blocată în labirintul OUG 114: Ministerul Comunicațiilor a transmis CES un proiect de modificare

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a transmis spre avizarea Consiliului Economic și Social (CES) un proiect de Ordonanță de Urgență ce modifică prevederile instituite prin OUG 114 care fac imposibilă demararea licitației pentru noile frecvențe 5G. … De asemenea, MCSI dorește înlăturarea sancțiunilor prevăzute de OUG 114 pentru operatorii telecom, prin extinderea perioadei de suspendare până la data de 15 martie 2020.

”Legea nr. 159/2016 a fost completată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 şi de Ordonanţa de Urgenţă nr.19/2019 cu noi prevederi care sancţionează efectuarea de lucrări de acces pe proprietăţi de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice în absenţa obţinerii Autorizaţiei de Construire, ce au fost suspendate până la 1 septembrie 2019. Din raţiuni practice, care ţin pe procesul complex de creare a unui cadru normativ adecvat de facilitare a obţinerii autorizaţiilor de construire pentru reţelele de comunicaţii electronice şi infrastructurile fizice suport ale acestora, se impune în continuare suspendarea, până la data de 15 martie 2020, a aplicării acestor prevederi”, se arată în proiect.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a avertizat recent că licitațiile pentru licențele 5G nu se vor putea desfășura dacă prevederile din OUG 114 nu sunt abrogate până la sfârșitul lunii iunie (2019). >>

 

Al 2-lea factor major ce ar frâna – sumele uriașe cerute pe licitaţia de frecvenţe: 1 miliard de euro pentru noul spectru de frecvenţe eliberat către operatori specific pentru 5G, plus încă 1 miliard de euro pentru reînnoirea celor „vechi” (3G & 4G).

Aceste sume ar fi oferite Statului Român în schimbul frecvenţelor „închiriate” pe un număr de ani, iar investiţia pentru a ajunge la o reţea 5G funcţională se pare ca e încă odată pe atât ! Și depinde de fapt și de câţi jucători vor fi (probabil vor rămâne 3 după vânzarea Telekom – ex-RomTelecom) – adică de câte reţele paralele vor fi ridicate.

Chiar și asa, fără clarificarea cadrului legislativ, sau poate tocmai SPECULÂND îngusta „fereastra de oportunitate” existentă până la aplicarea de sancţiuni fără A.C. (Autorizaţia de Construire – extrem de birocratică in România de astăzi, dupa cum bine știm), …

… în mai-iunie 2019 am fost deja martorii primelor lansări ale 5G în România – și nu vorbim de „teste tehnologice” ci de „lansări comerciale = spun „ei”, anume pionierii Vodafone și Digi RCS&RDS. Noi le-am spune mai degrabă „TESTE COMERCIALE”.

Un fel de „start furat” pentru că încă nu e clar când și pe ce bani va fi desfășurată licitaţia de spectru de frecvenţe dedicat de către autoritatea de comunicaţii ANCOM.

Cu alte cuvinte, dăcă azi ar fi pe piaţă destule terminale compatibile 5G și destui pasionaţi de tehnologie, reţeaua nou-lansată nu ar face faţă, neavând destul spectru. Nici vreun plan de afaceri / analiză cost-beneficiu nu se poate face fără a afla costul frecvenţelor ANCOM.

Dar este un Start / Test Comercial dacă vreţi care pregăteste terenul oferind acelor „EARLY ADOPTERS” o tehnologie ce părea până de curând „a viitorului”: Vodafone și Digi RCS-RDS au inaugurat deja reţele limitate cu 5G în București în zone aglomerate, urmând să extindă la Cluj-Napoca, Mamaia s.a.

Acest start anticipat poate oferi pionierilor 5G de la noi date preţioase despre preferinţele clienţilor. Se estimează că în numai 3-4 ani vor fi deja 7 miliarde de smartphone-uri conectate la net la nivel global, iar consumul de date pe utilizator va crește de la 6 GB pe lună astăzi la o medie de 17 GB pe lună.

Vodafone – comunicat oficial: București, 15 mai 2019 – Vodafone România activează primele stații radio 5G în rețeaua sa mobilă Supernet™ 5G și permite românilor să aibă acces la specificațiile extraordinare ale acestei tehnologii de ultimă generație… de îndată ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piață.

„Suntem încântați că rețeaua noastră Supernet™ 5G este acum activă în zonele aglomerate din București și se va extinde în alte câteva orașe mari din România până la finalul anului 2019. Suntem mândri să fim pionierii acestei călătorii noi și interesante pentru serviciile de comunicații mobile, unde tehnologia și inovația se vor uni pentru a asigura cea mai bună experiență digitală pentru români”, a declarat Cătălin Buliga, Technology Director, Vodafone România.

De-a lungul istoriei sale pe piața locală, Vodafone România a investit cu prioritate în inovație, fiind primul care a furnizat servicii GPRS (în 2001) și mai apoi servicii 3G (în 2005) și 4G (în 2012). Anul trecut, Vodafone România a lansat prima rețea NB-IoT din România cu acoperire națională pregătită să ofere companiilor posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de soluții și de aplicații menite să îmbunătățească şi să eficientizeze procesele de afaceri.

Ziarul Financiar scria pe 27 iunie 2019 că „DIGI / RCS&RDS a anunţat lansarea serviciilor 5G în România, cu echipamente Ericsson, Huawei şi Nokia, şi ţinteşte să acopere în următoarele 2 luni zonele aglomerate ale Bucureştiului – zona food din mall-uri, câteva parcuri mari şi Centrul Vechi, Constanţa, Mamaia, şi oraşele Oradea, Cluj şi Iaşi.

Compania susţine că în luna septembrie vor instala ehipamentele şi staţiile de bază din Braşov, Timişoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Buşteni, Predeal şi Poiana Braşov.

 

În ecuaţie mai este și un al 3-lea factor, anume: INTERDICŢIA lansată de aliatul-strategic și „șeful NATO” – anume SUA – Huawei, liderul echipamentelor telecom pe plan mondial și cel mai avansat pe 5G ca tehnologii, patente, dar și cel mai ieftin

Deși după summitul recent G20 Osaka se vorbește deja de o relaxare a noii „Cortine de Fier Tehnologice” (să o numim așa) ridicate de Administraţia Trump faţă de China și cu precădere asupra Huawei, este posibil ca lansarea de la noi cu Ericsson în prim plan și Huawei timid în planul doi (deși clar participanti la reţeaua Digi 5G !) să fi fost în mod intenţionat regizată așa până la clarificarea situaţiei.

 

Acestea fiind zise, prognozez că PIAŢA PRIVATĂ și „ultra-concurenţială” din TELECOMUL României va găsi „portiţe” și ferestre de oportunitate pentru a păstra ţara noastră în vârful topurilor mondiale privind viteza net-ului, în ciuda unor piedici politico-legislative ce in mod normal ne-ar fi frânat câte 2-3 ani, sau luate cumulat chiar câte 5 ani.

Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.