STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL, Insolventa & Lichidatori

Legea insolventei persoanei fizice si francul elvetian

insolventa1Comisia juridica dezbate de miercuri insolventa persoanei fizice. Sunt patru proiecte privind insolventa, pe care parlamentarii intentioneaza sa le uneasca intr-una singura lege. Plenul va fi convocat saptamana viitoare, in 24 de ore de la finalizarea raportului.

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a anuntat ca sunt in dezbatere la comisie patru proiecte de lege care vizeaza insolventa persoanei fizice si, procedural, vor fi contopite intr-unul singur. La dezbateri vor fi invitati si reprezentantii CSM, BNR si ai Asociatia Romană a Bancilor (ARB), adica institutiile care vor fi implicate in aplicarea acestui proiect de lege.

Potrivit lui Ciuca, cel mai „probabil vom lucra pe proiectul doamnei Birchall (…), pentru ca este cel mai complex si are un parcurs favorabil, a fost votat si de Senat”.

Reprezentantii ARB a opus rezistenta la insolventa persoanei fizice, iar Bogdan Ciuca afirma ca se asteapta la dezbateri incinse: „evident ca vor fi discutii, sunt structuri care nu-si doresc un asemenea proiect sau isi doresc ca un asemnea proiect sa capete o alta forma, vor fi dezbateri si este firesc sa existe dezbateri”.

In cei priveste pe parlamentari, ” toate grupurile parlamentare reprezentate in comisie au sustinut ideea implementarii unui asemenea proiect care sa vizeze insolventa persoanei fizice”, a subliniat Ciuca.

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu a anuntat inca de luni, intr-un comunicat de presa, ca partidul pe care il reprezinta cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice, aratand ca este „singura reglementare” care poate ajuta, in contextul cresterii francului elvetian.

In privinta creditelor in franci elvetieni, exista doua curente importante, dar ambele de extrema: unii spun sa-i lasam pe debitori sa se descurce cum pot cu bancile, cealalta directie este ca statul sa acopere pierderile debitorilor, se arata in respectivul comunicat. „Datoria noastra ca oameni politici este sa nu privim nicio situatie sociala cu cinism, si nici sa folosim statul, ca pe o pusculita cu resurse nelimitate, mai ales cand nu acestea sunt solutiile constructive”.

In aceasta situatie a cresterii francului elevatian, PNL sustine ca „nu doar debitorii sunt interesati in a gasi o formula care sa nu duca la pierderi materiale dramatice, ci si bancile. Si bancile trebuie sa propuna solutii rezonabile pentru a incasa, in continuare, rate de la clienti. Executarile si licitatiile abuzive sunt alte subiecte asupra carora politicienii ar trebui sa se aplece impreuna cu ARB”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca PSD sustine Legea insolventei persoanelor fizice, ca partid de stanga, si ca deputatii social-democrati vor fi in favoarea unei legi care sa protejeze debitorii. Intrebat daca va vota aceasta lege, ca deputat, a raspuns: „Sa vad forma”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.