STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Lee Kuan Yew (1923 – 2015) – arhitectul unui Singapore prosper

Lee Kuan YewUna dintre cele mai de succes povesti economice din istoria mondiala este oferita, fara indoiala, de Singapore, o tara al carei nivel de prosperitate se datoreaza onestitatii si pragmatismului guvernului lasat mostenire de Lee Kuan Yew, care a murit, astazi 23 martie 2015, la varsta de 91 de ani.

Lee Kuan Yew a fost primul premier al Singapore si a guvernat timp de 31 de ani. Este considerat parintele Singaporelui modern si singurul lider cunoscut pentru faptul ca a ridicat Singapore din lumea a treia la statutul de primul stat din lume, ca si prosperitate, si asta intr-o singura generatie.

Desi s-a retras din functia de prim-ministru in 1990, influenta lui Kuan Yew si-a pus amprenta asupra politicii guvernamentale pana la moartea sa si va continua si dupa. Guvernul de la Singapore este condus de fiul sau, Lee Hsien Loong, ca o asigurare a continuitatii modelului lui Kuan Yew, dupa cum scrie The Economist.

„El s-a luptat pentru independenta noastra, a construit o natiune si ne-a redat mandria de a fi singaporezi. Nu vom mai vedem un alt om ca el”, a afirmat Lee Hsien Loong, intr-un discurs emotional la televiziune, preluat de BBC.

Lee Kuan Yew a supravegheat independenta Singapore de Marea Britanie si separarea de Malaysia. El a dat o mare importanta, intotdeauna, dezvoltarii economiei si a avut in vedere chiar detalii in legatura cu aceasta, inclusiv imaginea internationala a tarii, cum ar fi cea de „Garden City”, o tara „verde si eficienta”, lucru care se sustine si astazi.

Ca multe tari, Singapore a avut probleme cu coruptia, astfel ca Lee Kuan Yew a introdus o legislatie speciala si dura. A infiintat Biroul de Investigare a Practicilor de Coruptie, institutie cu puterea de a face arestari, de a strange martori si de a investiga inclusiv conturile bancare si veniturile fiscale ale persoanelor si familiilor acestora suspectate de coruptie. A introdus inclusiv un act draconic de Securitate Interna, pentru a potoli tot ceea ce ar putea fi lovit de subversiune.

Prosperitatea si ordinea instaurata in Singapore a facut ca tara sa castige admiratia Estului si Vestului si sa fie privita ca pe un model.

Lee Kuan Yew a fost liderul Partidului Actiunii Poporului (People’s Action Party – PAP), pe care l-a infiinat in 1954. A devenit premierul Singapore, cand a primit auto-guvernarea din partea Marii Britanii, in 1959.

Lee Kuan Yew a parasit partidul in 2011, dupa cea mai proasta performanta electorala a PAP, dar si-a pastrat un fotoliu de parlamentar, desi era vizibil slabit.

Lee Kuan Yew este cea mai puternica figura in Singapore, de jumatate de secol incoace, de aceea multi oameni vor regreta moartea sa.Singapore_LeeKuanYew

Sursa grafic: The Economist

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.