STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Buget & Finantare Deficit, Insolventa & Lichidatori

În județul Bacău se află prima comună din România care intră în insolvenţă, cu datorii de peste 1 mil. euro

Comuna Ardeoani din judeţul Bacău este prima din România care intră în insolvenţă, conform datelor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

justitie-shutterstockConform administratorului judiciar numit de Tribunalul Bacău, cauza insolvenţei este neonorarea obligaţiilor de finanţare a comunei de către Guvern şi CJ Bacău. Pentru acoperirea datoriilor de peste şase milioane de lei, comuna Ardeoani a primit de la CJ Bacău suma de 5 lei.

Deși Ardeoani este prima comună din România în cazul căreia s-a pronunţat intrarea în insolvenţă, pe rolul unor instanţe din ţară se mai află şi alte solicitări de acest gen. Potrivit statisticilor, doar 5% din procedurile de insolvenţă nu se termină în faliment.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general.

În iunie anul trecut, Tribunalul Hunedoara a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de Primăria Aninoasa, acesta fiind primul oraș care intră în insolvență.

Oraşul Aninoasa este situat în partea de sud a judeţului Hunedoara, în bazinul carbonifer Valea Jiului. Oraşul a fost declarat zonă defavorizată prin Hotărârea Guvernului nr. 992/29.12.1998.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.