STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

Joseph Stiglitz: „Statele Unite au ajutat, odata, neconditionat Germania. Este timpul, poate, sa faca acelasi lucru si pentru Grecia”

Joseph Stiglitz economistProfesorul de economie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, da un avertisment serios Greciei: „Daca veti continua cu austeritatea, intrati intr-o depresiune economica fara sfarsit!”.

Joseph Stiglitz este unul dintre cei mai vocali economisti impotriva austeritatii in Grecia, iar noua lista de reforme inaintata de premierul grec Alexis Tsipras liderilor europeni il determina sa avertizeze statul elen, intr-un comentariu publicat in revista Time, ca, „daca veti continua cu austeritatea, intrati intr-o depresiune economica fara sfarsit!”.

Stiglitz vorbeste si despre ipocrizia nemtilor, in conditiile in care Germania a fost beneficiara, in termeni reali, a unora dintre cele mai mari stergeri de datorii si programe de ajutor financiar, unul acordat neconditionat de SUA, dar, cu toate acestea, refuza categoric ideea unei reduceri a datoriilor pentru Grecia. Profesorul de economie se arata revoltat si de capacitatea propagandistica a Germaniei, care a prezentat lumii intregi imaginea unei Grecii falimentare, care refuza sa initieze minimele reforme cerute in schimbul unui ajutor generos.

Realitatea contrazice flagrant insa afirmatiile liderilor germani, sustine Joseph Stiglitz. „De la mijlocul anilor ’90 si pana la inceputul crizei financiare, economia Greciei a inregistrat un ritm de crestere mai sustinut decat media din UE: 3,9%, fata de 2,4%”. Grecii au receptionat masurile de austeritate in plin, taind cheltuielile si majorand impozitele. Au atins in cele din urma un surplus, care ar fi fost imbucurator, daca economia tarii nu ar fi intrat in recesiune.

Pierderea a 25% din PIB, ca si atingerea unui nivel al somajului de 25%, dublu in randul tinerilor, au survenit „ca urmare a faptului ca grecii au facut ceea ce li s-a spus, nu pentru ca au esuat in a face aceasta”, spune Stiglitz.

In opinia lui Stiglitz, trecerea Greciei de la euro la o moneda paralela ar putea sa nu fie atat de dificila, pe cat pare la prima vedere. „Guvernul va fi capabil sa recapitalizeze bancile elene, mentinand insa controlul capitalului si plafonul maxim de extrageri, lasand sa circule liber banii din sistemul bancar online”, argumenteaza economistul.

Acesta adauga ca este posibil ca pensionarii sa necesite un tratament special in privinta retragerilor de lichiditati. Intre timp, Grecia se poate ocupa de restructurarea datoriei, o chestiune despre care si expertii FMI afirma ca este absolut necesara.

Grecii pot urma, si in acest caz, exemplul Argentinei, schimband actualele obligatiuni cu altele legate direct de PIB-ul tarii, care dau un randament direct proportional cu gradul de prosperitate al economiei elene. Acest tip de obligatiuni pune pe aceeasi treapta stimulentele debitorilor si creditorilor, nu ca cele actuale, prin care Germania beneficiaza de slabiciunea economiei elene.

Grecia poate supravietui lipsindu-se de fondurile alocate de FMI sau de creditorii din zona euro. Reformele aplicate in ultimii 5 ani au ajustat economia intr-un mod in care, exceptand povara datoriilor, Grecia beneficiaza de un surplus.

Nu este nici macar dependenta de FMI si eurozona in stabilirea cursului valutar, beneficiind de un surplus al contului curent cuprins intre 1%-5%. In special daca pretul petrolului va ramane la acest nivel in continuare, turismul si exporturile ar putea redresa Grecia.

„Dupa ce Argentina a depasit pragurile restructurarii datoriei si devalorizarii, economia din statul sud-american a inflorit, atingand un ritm de crestere depasit doar de China pana la declansarea crizei din 2008. Chiar daca orice econonomie este diferita de alta, Argentina si Grecia impartasesc asemanari izbitoare in drama crizei datoriilor inregistrata de ambele state.

Daca Grecia va alege din nou austeritatea, o asteapta o depresiune economica fara sfarsit. „Statele Unite au ajutat, odata, neconditionat Germania. Este timpul, poate, sa faca acelasi lucru si pentru Grecia”, spune Joseph Stiglitz.

„O reglare a cursului valutar al monedei paralele grecesti in functie de dolar, importuri masive de marfa din Grecia si promovarea ofertei turistice sunt masuri de ajutor umanitar de care americanii, spre deosebire de europeni, pot da dovada”, mai spune Stiglitz, care considera euro un proicet prost conceput.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.