STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Banci & BNR, Management

Janet Yellen, prima femeie la conducerea FED

Senatul american a aprobat, luni, nominalizarea lui Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, la conducerea Rezervei Federale (FED), fiind prima femeie care prezidează banca centrală, cea mai puternică din lume, transmite Mediafax.

US-POLITICS-ECONOMY-OBAMAJanet Yellen a fost aleasă la conducerea FED cu 56 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizării sale, criticând politica ultra-acomodantă a FED, susţinută de Janet Yellen.

Ea a fost candidata favorită a numeroşi economişti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, şi a aripii stângi a partidului democrat, care s-a mobilizat în această toamnă împotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul său consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor săi, Summers a rămas asociat valului de dereglementare financiară din anii 2000, pe când era secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen este vicepreşedinta FED începând din 2010. Ea îi va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit în 2005 de republicanul George W. Bush şi reconfirmat în 2009 de Barack Obama. Mandatul durează patru ani.

Ea va avea sarcina de a înăspri politica monetară americană, reducând gradual injecţiile de lichidităţi ale FED. Yellen a pledat în favoarea menţinerii sprijinului FED pentru economie în contextul în care reluarea economică rămînea fragilă, iar rata şomajului ridicată (7% în noiembrie).

Rezerva Federală a anunţat în decembrie că ar putea creşte rata cheie, menţinută aproape de zero din 2008, din moment ce rata şomajului va scădea la 6,5%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.