STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Italia are şansa de a urca pe locul trei între ţările producătoare de petrol de pe continent

Sub plantaţiile de măslini din sudul Italiei, în Basilicata, se află cele mai mari rezerve onshore de ţiţei din Europa, de peste 1 miliard de barili, iar grupul italian Eni şi Total din Franţa intenţionează să dubleze cantitatea extrasă în regiune şi să majoreze producţia de petrol a Italiei la aproape 200.000 de barili pe zi, relatează Bloomberg. Astfel, țara deține o armă de combatere a recesiunii şi şansa de a urca pe locul trei între ţările producătoare de petrol de pe continent, după Marea Britanie şi Norvegia.

Sursă: www.naturalgaseurope.com
Sursă: www.naturalgaseurope.com

De la începerea producţiei în anii ’90, dezvoltarea exploatărilor din Basilicata a fost împiedicată de campanii ecologiste şi birocraţie, dar aceste impedimente sunt eliminate întrucât prioritatea guvernului este relansarea economiei aflată în scădere în ultimele şase trimestre, potrivit analiştilor.

„Este un zăcământ gigant, astfel că potenţialul este uriaş”, a declarat Claudio Descalzi, director pentru explorare şi producţie la grupul Eni şi preşedinte al Asociaţiei Industriale pentru Petrol şi Minerit din Italia. Descalzi estimează că majorarea producţiei de petrol poate duce la crearea a circa 20.000 de locuri de muncă în Italia.

Strategia naţională în domeniul energiei a guvernului italian, din 2012, prevede printre altele creşterea producţiei de petrol şi gaze. Fostul premier Mario Monti a aprobat un nou proiect al grupului Total în Basilicata, iar Eni negociază cu autorităţile locale majorarea producţiei în regiune.

Italia extrage circa 101.000 de barili de petrol pe zi, circa 7% din consumul total, cea mai mare parte în Basilicata, iar restul la exploatări în Sicilia şi centrul şi nordul ţării.

Dacă proiectele aflate în curs în Basilicata vor ajunge la capacitate, producţia totală a Italiei ar putea urca la circa 170.000 de barili pe zi, o creştere de 68% comparativ cu 2012.

Totodată, Eni discută cu autorităţile locale creşterea producţiei de petrol cu alţi 25.000 de barili pe zi, iar Descalzi consideră că livrările ar putea urca în viitor cu alţi 20.000 de barili.

Astfel, cantitatea de petrol extrasă s-ar putea dubla, iar Italia ar ajunge al treilea mare producător de ţiţei din Europa, depăşind Danemarca, ale cărei livrări au fost de 202.000 de barili pe zi în 2012, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.